Yeni Sınav Sistemi 2018-2019 ( Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı )

Merhaba sevgili arkadaşlar bugün haberlere bakarken YÖK başkanı canlı yayında açıklama yapıyordu. Tabiki yeni sistemi anlatıyordu. İsmi Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olmuş. Kısa isminide öğrenciler koysun dedi 🙂 . Sınavda baya değişiklikler olmuş. Bunları sizlere madde madde yazmak istiyorum. Bir nebze olsun kafa karışıklığını kaldırmış oluruz.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı Soru Sayısı Kaç Oldu?

Sınav Haziran ayında bir cumartesi günü 2 otumda gerçekleşecekmiş. İlk oturumda soru sayısı 80 olacakmış 40 matematik 40 türkçe. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi olacakmış.Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktaymış arkadaşlar. İkinci oturumda adaylara farklı puan türlerinde toplam 160 soru sorulacağı ve sınavın 23-24 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceği kesinleşti. 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır.

 Sınav Ne Zaman?

Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018.

Yeni Sınav Sisteminde Baraj Puanları Kaç Oldu?

Önlisans için baraj 150, lisans için 180 puan. 200 ve üzeri alanların puanı ertesi yıl da geçerli olacak. Bence en güzel özellik bu oldu. Puanların iki yıl geçerli olması bir çok kişinin yararına olacaktır.

Oturum Sayısı ve Sınav Türleri Azaltıldı

Sınav beş hafta sonundan bir hafta sonuna çekilmiş, altı oturumdan üç oturuma indirilmiştir. Yükseköğretim Kurumları Sınavında, sınav puan türlerinin 18’den 5’e indirildi.

15 Dk Kuralı Kaldırıldı mı?

Biliyorsunuz sınav 10.00 ‘da başlıyorken. Öğrenciler en geç 9.45 ‘de salonda olmaları gerekiyordu. Bu kural kalmış artık 10.00 ‘dan sonra gelenler alınmayacak.

Herkese hayırlı uğurlu olsun arkadaşlar. Yeni kurallar eklendiği takdirde yazımı güncelleyeceğim.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.