İki Bilgisayarı Birbirine Bağlamak Windows 10 ( Resimli Anlatım )

Arkadaşlar iki bilgisayar arasında büyük dosya aktarımı yapmak istiyorsanız usb veya taşınabilir harddisk ile çok uzun sürebilir ama anlatacağım yöntem ile çok büyük hızlarla dosya transferini gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin 30 gb bir oyunu 10 dk gibi kısa sürede aktarabilirsiniz.
Peki iki bilgisayarı birbirine bağlamak için size neler lazım? Tek bir şey lazım bir adet ethernet kablosu. Bu kablo genelde modemler ile yanında gelir. Benim kendi bilgisayarımda yaptığım ayarları size aynen anlatacağım. Anlattığım şekilde ayarlarınızı yaparsanız hiç bir sorun çıkmadan dosya paylaşabilirsiniz. Öncelikle ben iki bilgisayarı Windows 10 ‘da birbirine bağlıyorum ama aynı yöntem ile Windows 7 ‘de de iki bilgisayarı ağ üzerinden birbirine bağlayabilirsiniz çünkü yöntem aynıdır.

İlk önce iki bilgisayarı birbirine ethernet kablosu ile bağlayın.

1- Sol atta internet bağlantınızı görüyorsunuzdur. Ona sağ tıklayın ” Ağ ve İnternet ayarları ögesini açın ” a tıklayın.

2- Açılan sayfada ” Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir ” diye seçenek var ona tıklayınız.

3- Açılan sayfada ” Ethernet ” simgesine sağ tıklayıp ” Özellikler ” diyiniz.

4- Açılan pencerede ” İnternet Protokolü Sürüm 4 ( TCP/IPv4 ) ” tıklayın ve özelliklere tıklayınız.

5- Açılan pencerede ” Aşağıdaki IP adresini kullan ” seçiniz ve resimde görülen IP numaralarını yazınız. Burada dikkat edeceğiniz kısım burada kadar iki bilgisayarda da aynı işlemleri yapıyoruz. Bu IP girme kısmında 1. Bilgisayara verdiğimiz IP ‘yi 2. Bilgisayara, 2. Bilgisayara vereceğimiz IP numarasını da 1. Bilgisayara yazıyoruz. Biraz karışık oldu gibi ama resimlerle iyice anlatacağım.

1.BİLGİSAYARA VERECEĞİMİZ IP
IP adresi: 192.168.2.20  ( birinci bilgisayardaki IP numaramız olacak )
Alt ağ maskesi: Buna tıkladığınız zaman kendisi atayacak zaten ellemenize gerek yok.
Varsayılan ağ geçidi: 198.168.2.21 ( ikinci bilgisayara vereceğimiz IP numarası )

2.BİLGİSAYARA VERECEĞİMİZ IP
IP adresi: 192.168.2.21  ( birinci bilgisayardaki IP numaramız olacak )
Alt ağ maskesi: Buna tıkladığınız zaman kendisi atayacak zaten ellemenize gerek yok.
Varsayılan ağ geçidi: 198.168.2.20 ( ikinci bilgisayara vereceğimiz IP numarası )

IP adreslerini yazıp tamam dediğiniz zaman iki bilgisayara da uyarı mesajı gidecek sizden onay isteyecek. Şu bilgisayar size bağlanmak istiyor diye bir uyarı sizinde onay vermeniz yeterlidir.

AĞDA DOSYA PAYLAŞIMI

Gelelim paylaşım klasörü oluşturmaya. Bu oluşturacağımız klasörde ne varsa izin verdiğiniz bilgisayar aynen görecek ve değişiklik yapma hakkına sahip olacak.

1- Bir tane yeni klasör oluşturun. Mesela ben D ‘ye paylaşım adı altında bir tane klasör oluşturdum. Oluşturduğunuz klasörün üstüne gelip sağ tıklayıp ” özellikler ” diyin. Açılan pencerede üstten ” Paylaşım ” sekmesini seçin.

2- Açılan pencerede ” Paylaşılacak kişileri seçin ” tıklıyoruz ve ” Everyone ” kullanıcısını seçiyoruz ve paylaş diyoruz. Yani ağa bağlanan herkes görsün.

3- Gene dosyamıza sağ tıklayın sonra özellikler >> Üstten ” Güvenlik ” sekmesine tıklıyoruz. Alttan eklediğimiz kullanıcıyı yani Everyone ‘yi seçiyoruz ve ”Düzenle” diyoruz. Açılan sayfada ” Everyone için izinler ” yazıyor altındaki kutucukları tıklıyoruz. Uygula diyip çıkıyoruz.

4- Şuanda izinler tamam ama birisi dosyanıza girmek isterse şifre isteyecektir. O şifreyi kaldırmak için aşağıdaki işlemleri yapalım. Gene paylaştığımız klasöre sağ tıklayın. ” Ağ ve Paylaşım Merkezi ” yazan kısma tıklayınız.

5- Açılan sayfada ” Tüm Ağlar ” ı seçiniz. En altta  ” Parola korumalı paylaşım ” yazıyor oradan 2. Seçeneği seçin.

Bundan sonra bu klasöre ne atarsanız diğer bilgisayar aynısını görecektir. Şunu unutmayın klasörden kesip yapıştır yapmayın. Kopyala yapıştır yapınız. Elimden geldiği kadar anlattım arkadaşlar takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Genelde aranması güç bir konuyla araştırma yapmışsınız hocam ve muhteşem bilgili bir iş meydana çıkmış çok teşekkür ederim aradığım bilgiye bu sitede ulaştım.

  2. Öğrenci evinde birbirimize bir dosya gönderecez diye denediğimiz bir yol kalmadıydı. Hatta telefona atıp telefondan bilgisayara atmaya bile kalkıştık fakat yapamamıştık. Allah razı olsun sizden bu dosya aktarımının bu kadar kolay olduğunu bilmiyorduk

  3. Hocam hayatımızı kurtardın vallaha

  4. çok güzel bir anlatım olmuş. Ethernet kablosuyla daha hızlı veri aktarılabildiğini çoğu kişi bilmez internette çok karmaşık anlatımlar var.

  5. Windows 7 nin gözünü seveyim. İşletim sistemlerinin sürümleri yükseldikçe bazı işlemlerin yapılışlarını daha çok kolaylaştıracaklarına zorlaştırıyorlar ve bu çok rahatsız edici. Bu gidişle de Windows 7'den kolay kolay vazgeçebileceğimi sanmıyorum.

  6. Başta zor gibi geldi ama resimli anlatım sayesinde çok kolay bir şekilde evdeki iki bilgisayarımı birbirine bağladım çok teşekkürler

  7. İki bilgisayarı birbirine bağlamak için teamwiver tarzı programlar kullanıyordum. Bilgisayarlar arası dosya aktarma bu tarz yöntemler ile çok yavaş oluyor. Windowsun ethernet kablosu ile bilgisayarları bağlama ve dosya aktarma özelliğini sayenizde öğrendim. Çok işime yarayacak teşekkürler…

  8. İki bilgisayarı birbirine bağlamak için ethernet kablosunun çapraz (kros) olması gerekmiyor mu, normal ethernet kablosuyla da bağlanılabiliyor mu? Bağlanabiliyorsa hızda değişiklik oluyor mu?

  9. Normal standart ethernet kablosu ile bağladım hocam. Ama hız konusunda bir şey diyemiyeceğim çünkü çapraz elimde olmadığı için deneme yapamadım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.