Türkiye ‘de ki Öğrencilere Yıllık Uyuşturucu Taraması

Başbakan yardımcısı Akdağ ‘ın açıklamalarına göre Türkiye ‘de yakın zamanda öğrencilere uyuşturucu taraması gelebilir. Aklınıza yıllık uyuşturucu taraması ne zaman başlıyor? Öğrencilere yıllık uyuşturucu taraması nasıl yapılacak? gibi sorular geliyordur.

Uyuşturucu sorunu sadece Türkiye ‘nin değil tüm Dünya ‘nın giderek büyüyen sorunudur. Avrupa ve A.B.D uyuşturucu konusunda başarısız olduklarını kabul eden ülkelerdir. Türkiye bir nebze olsun bu batağa tam batmış sayılmaz. Alınacak sağlam önlemler ile batağa saplanmadan durdurabiliriz. Bu alkol ve uyuşturucu tuzağından kurtulmak için bir çok ülke farklı yöntemler kullanmaktadır. Ama gelişen teknoloji ile bu uğraşlar hep karşılıksız kalıyor. Özellikle internetin gelişmesi ile uyuşturucunun kullanım alanı ve temin edilme ağı genişlemiştir. Uyuşturucu 15 – 16 yaş aralığına inmiştir. Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Yukarıdaki istatistik tüm Avrupa ve ABD ‘de her yıl emcdda adı ile yapılmaktadır. Yukarıdaki resimde görüyorsunuz oranlar çok büyük. 15-16 yaşında çocukların %49 ‘u alkol alıyor. %23 ‘ü sigara kullanıyor ve %15 ‘i esrar kullanmaktadır. Bu ankete Rusya ‘da katılmaktadır. Bu oranları düşürmek için ve yaş sınırını aşağı çekmemek için 2012 yılında öğrencilere yönelik uyuşturucu bağımlılığı testi yapılması kanunu çıkardı. Test ilk, orta ve yüksek okullara uygulanıyor. Ayrıca sistem gönüllülük üstüne kurulu. Yani 16 yaşından büyükler kendi onaylarıyla, küçük ise veli veya yasal temsilcilerinin onayı ile yapılmaktadır. Uyuşturucu taramasının gönüllülük esasına göre yapılması kişinin mahremiyetine uygun şekilde olmuştur.

Öğrencilere Yıllık Uyuşturucu Taraması ‘nın Amacı Nedir?

Halihazırda madde kullanmaya başlamış öğrencilerin tespit edilmesini sağlamak ve tespit edilen öğrencilerin gerekli danışmanlara yönlendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca bağımlılık geliştirmiş veya geliştirme sürecinde olan öğrencilerin tespit edilmesi, bu öğrencilerin tedaviye alınmasını sağlamaktır. Böylece öğrenciler arasında salgın bir virüs gibi yayılmasını önlemek ve madde kullanım sıklığının önüne geçmektir.

Türkiye de Öğrenci Uyuşturucu Testi Yapılmalı mı?

Bence böyle bir uygulamanın kesinlikle ülkemizde de yapılması lazım. Hazırda uygulanan uygulamaların iyi bir şekilde incelenip ülkemize uyarlamamız lazım. Hatta okulda ki öğretmenlerin, kantin çalışanlarının, temizlik görevlilerinin ve servis şoförlerinin ‘de bu testten zorunlu olarak geçmesi lazımdır. Her zaman derim ” balık baştan kokar ” bu uyuşturucu illeti okullara giriyorsa birileri tarafından girdiriliyordur. Bu maddeleri okula sokanları kurutmak lazım.

YORUMLAR

  1. bu konuda okullarda bir ihbar hattının kurulduğu bilgisini ekleyeyim. Yavrularımızı bu konuda sürekli dinç tutmak lazım. İnternet tvler bu illeti normal bir maddeymiş gibi algılanmasına sebep olan bir sürü yayın içeriyor.

  2. En ufak çocuklarda bile artık uyuşturucu çıkabiliyor. Evlerimize kadar sokacaklar yakında. Allah hepimizi bu illetten korusun çok kötü bir madde.

  3. Uyuşturucu kullananların yaşı bir hayli düşmüş durumda, bu da ülkemiz ve gelecek nesil adına çok üzücü bir detay. Umarım yeni sistem ile bu sorunları aşabiliriz, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bu kötü alışkanlıktan uzak tutmalıyız

  4. Öğrencilere yönelik uyuşturucu taramasını kesinlikle destekliyorum. Hatta en sert önlemler ne ise kesinlikle alınmalı. İç işleri bakanı Süleyman Soylu nun söylemlerini de sonuna kadar destekliyorum. Uyuşturucu sorununa kesinlikle terörle mücadele kapsamında bakılması lazım…

  5. Halihazırda madde kullanmaya başlamış öğrencilerin tespit edilmesini sağlamak ve tespit edilen öğrencilerin gerekli danışmanlara yönlendirilmesinin amaçlanması ne kadar iyi olsa da bu hareket bence bir o kadar da aşağılayıcı, bu yöntemde uygulanacak olan bölgelerin çoğunluğu şüphesiz ki gelişmemiş il ve ilçelerimiz olacaktır. Rutin kontrole giren bir öğrenci olarak hayal edin kendinizi bu gettolarda yaşayan.

  6. Hocam isteğe bağlı olduğu için hakaret boyutuna girmeyecek. Yani uygulama kendine güvenen bireylerin yaptırmak istediği bir seçenek olacak. İsteyen yaptırmaz. Ama ben bir baba olarak çocuğumla ne kadar ilgilenirsem ilgileneyim sonuçta arkadaş çevresi olacak ve en tehlikeli zamanda bu zamanlar olacak. Onun için ben bunu çocuğuma anlatarak aramızdaki güven bağını arttırarak bu testi yaptırmalıyız diye anlatırdım.

  7. Geçmişten günümüze uyuşturucu kullanan sayısı her geçen gün artıyor. Bugünlerde uyuşturu kullanan kişilerin yaş ortalamasınında düştüğünü görmek cidden üzücü

  8. Bu kontrollerin daha kapsamlı ve daha sık yapılması gerekiyor bence. Çünkü dönüşü olmayan yollara girilebiliyor, dönüşü olsa da zaman geçtikçe dönmesi daha zor oluyor haliyle. Üstelik uyuşturucudan kazanılan yüklü miktarda para terör örgütlerine gidiyor. Bunun önüne kesinlikle geçilmeli.

  9. Aynen size katılıyorum Hayrettin Bey. Uyuşturucu paraları direk terör örğütlerine gidiyor. Hem geleceğimizi hemde ülkemize zarar veriyor. Bir taşta iki kuş diyorlar. Buna fırsat vermemeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.