Merhaba sevgili öğrencilerim, bugünkü ki dersimiz herkesin evinde olan ama yapımında hiç dikkat etmediğimiz konserveler var. Biliyorsunuz geçen günlerde bir aile konserve yüzünden öldüler 🙁 . Bu haberden sonra heryerde uyarılar, haberler hatta sağlık bakanlığı yazı bile yayınladı. Keşke bu önlemler bu ölümler olmadan önce anlatılsaydı. Tabi tipik Türkiye olay olduktan sonra önlemler alınır, bilgilendirmeler yapılır.
Peki bu konserveler neden yapılıyor derseniz yazın doğal olarak yediğimiz sebzeleri, meyveleri de aynı doğallıkta ve organik şekilde yiyebilmemiz için. Peki bu evde yaptığımız konserveler bir şekilde bozuldu diyelim. Bizde bunun farkına varamadık diyelim ve yedik. Aşağıda yazdım belirtiler 12-36 ( bu süre alınan toksin miktarına, kişinin direncine göre değişebilir ) saat sonra varsa hemen doktora başvurun arkadaşlar. Hatta direk hastane.
Başlıklar
Konserve Zehirlenmesi ‘nin Belirtileri Nelerdir?
- Kusma
- Bağırsak bozuklukları
- Karın bölgesinde yanma ve ağrı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Ağızda ve boğazda kuruma, kızarma ayrıca ağrı.
Bozuk Konserve Nasıl Anlaşılır ?
Yukarıda konserve zehirlenmesinin belirtilerini anlattım. Şimdide bu bozulmuş konserveleri yemeden önce nasıl anlarız. Bizzat benim deneyerek öğrendiğim teknikleri yazmak istiyorum. Sizinde başka bilğiniz yollar varsa lütfen paylaşalım ve herkesi bilgilendirelim.
- Eğer konserve kapağı bombeli ise o konserve hava almış demektir. Kesinlikle tüketmemenizi öneririm. Bombeleşme konservede bakteri ürediğinin bir göstergesidir.
- Eğer üst kısımlarda kararma veya küf görürseniz konserveyi direk çöpe dökün.
- Eğer kapağı açarken büyük bir hava boşalması veya suyunun ses çıkararak fışkırması o konserve yenmez arkadaşlar.
Evde Konserve Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evet arkadaşlar Adanada konserveden zehirlenip ölen vatandaşlarımız olduğu için bir çok yerde konserve zararlı mı diye yorumlar görüyorum. Konserve zararlı değildir bilakis sağlıklı bir besindir. Sezonunda toplanmış ürünler ile organik şekilde yapıldığı için sağlıklıdır. Sadece yapımında 2-3 maddeye dikkat edersek gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. İşte o maddeler
- Fasulye, bezelye gibi asitliği düşük olan besinlerin konservesi hazırlanırken mutlaka basınçlı tencere kullanılmalıdır. Ayrıca asitliği artırmak amacıyla limon suyu, limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır.
- Isıya dayanıklı cam kaplar kullanmanız lazım ve bu kaplar bir kez kullanılmalıdır.
- Kullanılmadan önce cam kaplar ve kapakları 15-20 dk kaynatılmalıdır.
- Kavanoz kapakları bir kez kullanılmalı ve paslı olmamasına dikkat etmeniz lazım.
- Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dk. kaynatılmalıdır. Sebzeler, et, süt gibi asidi düşük besinlerin kaynama sıcaklığında sterilize edilmesi mümkün değildir ve bu nedenle 116°C de basınç altında 20-25 dk tutulmalıdır.
- Ayrıca konserveleri tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatılması önemlidir.
- Konservelerinizi Güneş görmeyen serin bir yerde tutmanız lazım.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Türkiye’nin her yerinde domates kokularının ve evlerin çoğunun imalathane durumunda olduğu şu günlerde merak ettim ve karşıma bu sayfa çıktı gerçekten çok yararlı bir siteymiş keşke her yapmaya kalkışan önce sizin makalenizi okusa tebrik ederim emeğiniz için