Sanırım blog açmak isteyen herkesin aklıma gelen ilk çelişki WordPress mi? Yoksa Blogger mı? kullansam ve bu ayrıma karar verirken bakmışsınız haftalar geçmiş ve siz hala bir tane bile yazı girememişsiniz. İşte tam bu nokta ben devreye girmek istiyorum 🙂 . İki sistemi de kullanan biri olarak wordpress ‘in iyi-kötü yanlarını aynı şekilde blogger ‘ın da iyi-kötü yanlarını anlatacağım. Bakalım wordpress vs blogger savaşını kim kazanacak.
Başlıklar
Blogger’ ın Artıları
- Tamamen ücretsiz bir hizmet.
- Blogger bir google hizmeti olduğundan güvenlik konusunda içiniz rahat olsun.
- 1-2 adımda hemen yazılarınızı yazmaya başlayabilirsiniz.
- Resim, video vs. gibi multimedya verilerinizi depolama derdiniz yok. Google kendi sunucularında verilerini depoluyor.
- Blogger ücretsiz HTTPS desteği sunuyor. HTTPS hakkındaki makelemi okuyabilirsiniz.
- Mobil için ayrı bir ayar yapmanıza gerek yok. Otomatik olarak siteniz mobil uyumlu oluyor.
Blogger ‘ın Eksileri
- Eklentiler kısıtlı.
WordPress ‘in Artıları
- Sınırsız eklenti ve kendinize göre şekil verebilme.
- Seo açısından daha iyi ayarlamalar yapılabiliyor.
- Sadece size ait depolama ve bilgiler.
WordPress ‘in Eksileri
- Ücretli domain almanız gerekiyor. ( Yıllık 100-150 TL )
- Ücretli domain almanız gerekiyor. ( Yıllık 30 TL )
- Güvenlik size kalmış bir şey. Siteniz hacklenir veya virüs bulaşırsa temizlemek size kalmış.
- HTTPS için ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor.
- Çoğu eklenti ücretsiz ama daha iyileri için ücretli almanız gerekiyor.
SONUÇ: Blogunuz için hangi sistemi seçerseniz seçin, sitenizin gelişmesi size kalıyor. Mesela benim blog sitem blogger tabanlı ücretli domain ile kurdum. Benim yazılarım için yeterde artar ama sizin hayalleriniz daha büyükse size wordpress öneririm.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Bu ikilemi bende yaşıyorum. WordPresste ikinci yılımı satın aldım ama bloggerın kullanım kolaylığını bulamadığımdan bu yıl eskiden bloggerda yazdığım ve kapatmayıp yedekte tuttuğum bloguma da işlerlik kazandırdım. Hatta wordpresste o kadar zorluk çektim ki tema ararken kendi temamı yaparım diye düşünerek gittim web tasarımı okumaya başladım ama birinci yıl tasarımla ilgili ders yok o yüzden hala körlemesine devam ediyorum. Ve aslında bu işlerden hiç anlamam sıradan bir kullanıcıyım. Hatta derslerde öğrendiğim kadarıyla digital göçmenmişim. Dijital yerliler 1985ten sonra doğmuş:)
Aynen size takılıyorum. Sadelik veya basitlik isteyenler için blogger diyebiliriz. Sadece yazımı yazarım, ziyaretçilerimle yorumlarışırım diyorsanız gene blogger. WordPress gelişmiş bir sistem ama yok temasıymış, yok seosuymuş, yok eklentisi, yok hostingi derken zaman su gibi akıp gidiyor ve yazılarınızı yazamıyorsunuz. İçinizdeki yazma isteği ölüyor diye düşünüyorum.
Kesinlikle katılıyorum. Bilgisayara meraklı olup üniversitede de basit bir site kurulumu yapmış olmama rağmen wordpress gibi gelişmiş bir sistemde çok kötü tökezledim. Bilgim olmadığı için wordpress ne kadar iyi olursa olsun bir yerde tıkanıyorum. O yüzden kesinlikle blogger diyorum.
blogger 🙂 🙂