Türkiye ‘de Kitap Okuma Süresi ( İstatistik ve Grafik )

Arkadaşlar bugün sizleri şaşırtacak bir istatistik ile bilgilendirmek istiyorum. 23 Nisan ‘da Avrupa İstatistik Kurumu ( Eurostat ) 2008-2015 yılları arasında tüm Avrupa ‘yı kapsayan kitap okuma sürelerini paylaştı.
Bu verilerde Türkiye sonuncu değil hatta bir çok övdüğümüz Avrupa ülkelerinin üstünde. Biliyorum aranız da ”Türkiye ‘de kitap mı okunuyor?” diye düşünenler vardır. Ama bu veriler beni olduğu kadar sizleri de şaşırtacak.

Avrupa ‘nın verilerine göre 15 AB üyesi ülkenin arasında yapılan araştırmaya göre yılda kitap okumaya harcanan süre bakımından en düşük ülke 2 dk. ile Fransa, en çok süre harcayan ülke ise 13 dk. ile Estonya olmuştur. Türkiye ise 7 dk ile 7. olmuştur. ( Almanya ve Lüksemburg ile aynı ).
Yukarıdaki grafiğin ve istatistiklerin orjinal makalesini okumak için tıklayınız…

Peki arkadamızda kalan ülkeler hangileri: Belçika, Hollanda, İngiltere, Sırbıstan, Romanya, Avusturya, İtalya ve Fransa.

İnternete ” türkiye’deki kitap okuma oranı, türkiye’de kitap okuma alışkanlığı, dünyada kitap okuma oranı grafiği ” gibi kelimeler yazıp aratırsanız hep Türkiye ‘nin ortalarda veya ortalamanın altında göreceksiniz. Bunun sebebi bu verilerin ülkelerdeki basılan kitap sayısı ile orantılı olduğudur. (Örneğin basılan kitap sayısı şu, nüfus şu, ikisini oranla kişi başı X kata). Tabi grafikler ve istatistikler böyle hesaplanınca geride kalırız. Çünkü Türkiye ‘de orijinal kitap alan sayısı X ise, korsan kitap alan sayısı 10X ‘tir. Böyle olunca resmi verilerde hep geri kalacağızdır. Şimdi diğer ülkelerde  ” korsan yok mu” diyorsunuzdur. Olsa dahi Türkiye ‘yi kimsenin geçebileceğini zannetmiyorum. Mesela resmi verilere göre 127 milyon nüfuslu Japonya ‘da 2012 yılında 4 milyar 200 milyon kitap basılmış. Yılda kişi başı 33 kitap ediyor. Aynı yıl Türkiye ‘de 23 milyon kitap basılmış. Emin olun bu verilerin 10 katı kadar korsan satılmıştır.

Herkes çevresine bakabilir benim çevremdeki öğrenciler ayda 3-4 tane kesin kitap bitiriyorlar ama hepsi korsan :). Orijinal neden almıyorsunuz dediğimde ” 1 kitap 20 TL diyor, ayda 100 TL veremem ” dediler. Çocuklarda haklı bir kitap 20 TL ‘den az değil. Aynı kitabın korsanına bakıyorsun 5 TL millet ne yapacak.

Ayrıca Türkiye ‘nin kitap okuma alışkanlığı olarak diğer ülkelere göre arkada kalmasının diğer bir nedeni, aldığımız kitapların elden ele gezmesidir. Gene örnek olarak kendimden vermek istiyorum. Bende ki bir kitabı en az 10 kişi okur. ( annem, babam, kardeşim, kuzenlerim, yakın arkadaşlarım ) Hatta kitabı kime verdiğimi not defterime tarihi ile birlikte not düşerim. Bu ayrıntılar istatistik olarak hesaplanamayacağı için Türkiye gerilerde kalıyor. Tabi bu durum diğer ülkelerde var mı bilemeyeceğim? Türkiye kadar olacağını zannetmiyorum. Çünkü Avrupa ‘daki aile bağları bizim ülkemiz kadar kuvvetli olmadığına inanıyorum.

Son bir neden ise son zamanlarda yaygınlaşan kitap okuyucuları ile e-kitap ‘ların yaygınlaşması. Tabi burada bahsettiğim e-book ‘lar korsan olarak indirilip okunanlar. Kısacası istatistiki verilere yansımayan. Önümüzdeki 5 yıl içinde kitap okuyucuları iyice yaygınlaşacak ve korsan daha kolay elde edilebilecek düşüncesindeyim. Örneğin Kindle kitap okuyucunuz varsa Kindle Kitap Atma makalemi okuyabilirsiniz.

Bir gün ülkemizde orijinal kitaplar ve e-book ‘lar çok ucuza satılacak ve tüm istatistiklerde en üst sıralarda olacağımızı hayal ediyorum.

ETİKETLER :

YORUMLAR

  1. Bu haber beni kesinlikle çok sevindirdi. Gerçi sizin de söylediğiniz gibi işin içinde korsan yayınlar olduğu için istatistiki değerler doğruları yansıtmıyor. Türkiye olarak gerçek anlamda çok fazla kitap okuduğumuzu düşünüyorum. Ben de bir Kindle kullanıcısıyım. Hatta yıllar önce Kindle'ı ilk aldığım zaman e-kitap fiyatlarının baskılara göre daha az olacağını ummuştum. Yanılmışım maalesef. Bizim ülkemizde kültür meselesi zor iş.

    Sevgiyle…
    **Serazad

  2. Kindle yabi e-book olarak daha yolun başındayız hocam. Önümüzdeki yıllarda e-kitap cihazları çok ucuzlayacak. Hatta devlet ücretsiz öğrencilere verebilir diye düşünüyorum. Şuan tablet verdiğini düşünürsek. Birde ağaç israfını önlemek için ülke olarak e-kitaba yönlendirilmeliyiz diye düşünüyorum. Bu konu hakkında da makale yazmayı düşünüyorum açıkçası.

  3. E-kitap okuyucuların fiyatları düşmeli tabi ama önce e-kitap fiyatlarında bir güncelleme yapılması gerekiyor sanırım. Bir kindlesever olarak makalenizi merakla bekleyeceğim.

    Sevgiyle
    **Serazad

  4. Tabi o konudada haklısınız. Vergiden muaf olmalı bence. Aslında 2-3 değişimle kitap satışları ve okuma oranları artabilir diye düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.