Türkiye’de Satılan Elektrikli ve Hibrid Otomobil Sayısı ( Yıllık Güncelleniyor )

Merhaba arkadaşlar, Dünya da bir çok ülke artık elektrikli ve hibrid araba devrine geçmiş bulunmakta bu ülkeler arasında tabi ki güzel ülkemizde bulunmakta ama tam anlamıyla gerekli ilgiyi görememiş gibi.
Aslında bizim gibi benzin de dışarıya bağlı olan ülkelerin bu teknolojiye hızla geçmesi lazım. Halkını bu tip araçlara hızlı bir şekilde yönlendirmelidir. Hem ekonomik hemde çevresel kazanım çok büyük olacaktır.

Biliyorsunuz Avrupa ‘da dizel araçların çevreye verdiği zarar yüzünden üretimi durduruldu. Artık ya benzinli yada elektrikli araç satımı gerçekleşiyor. 2018 yılından itibaren Türkiye de 22 milyon araç olduğunu düşünürseniz büyük bir ekonomik kayıp ve çevre kirliliği mevcut. Ayrıca Dünya ‘daki elektrikli araç gelişiminden geri kalmamak için şimdiden geleceğe yatırım yapmalıyız. Peki devletimiz bu konu hakkında neler yapabilir?

Elektrikli ve Hibrid Araçlarının Satışını Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

  • Belediyelerin otobüslerini elektrikli veya hibrit olarak yeni araçlarla değiştirmelidir.
  • Elektrikli araçlar için MTV sıfır olarak uygulanıyor. Bu uygulamanın Hibrid araçlar içinde uygulanması lazım.
  • Elektrikli ve hibrid araç alımlarda büyük indirimler uygulanmalı
  • Köprü veya otoyollara ücretsiz geçiş veya büyük indirimler uygulanabilir.
  • Şehir içlerindeki otoparklardan ücretsiz yararlanma uygulanabilir.
  • ÖTV ‘nın sıfıra indirilmesi gerekiyor.
  • Şirket araçları için MTV ve ÖTV sıfırla bilir.
  • Benzin veya dizel araçların şehir merkezlerine girmeleri kısıtlanabilir.

Elektrikli ve Hibrid Araçlarının Üretimi İçin Neler Yapılabilir?

Şuan ülkemiz yerli otomobil konusunda bir çalışma içerisinde. Bu aracımız açıklamalara göre elektrikli seçeneği de olacağı kesin. Gelecek otomobil devriminde Türkiye ‘nin ” bende bu pazarda  varım ” demesi beni çok mutlu ediyor açıkçası. Ülke olarak ta bizim sonuna kadar bu oluşuma destek vermemiz gerekiyor. Devlerimiz ise bu alanda üretim gerçekleştirecek firmalara veya kişilere büyük ayrıcalık tanımalıdır.

  • Üretim veya arge çalışması yapan kişi veya firmalara vergi muafiyeti vermelidir.
  • Arazi yerini ücretsiz şekilde verebilir. Yada 49 yıllığına ücretsiz verebilir.
  • Firma veya kişilere faizsiz kredi verebilir.
  • Ürün satış ve reklamlarında yardımcı olabilir.
  • Üretilen ürünleri veya araçları devlet dairelerine alabilir.

2018 Yılında Satılan Toplam Elektrikli ve Hibrid Otomobil Sayısı

Bu yıl tam bitmediği için kesin sonuçlar belirli değil arkadaşlar. 6 aylık kısımda 2361 adet araç satılmış. 2018 yılı bitiminde artık kesin sonuçlar elime ulaştı arkadaşlar. 2018 yılında gerçekleşen toplam Elektrikli ve Hibrid Otomobil Sayısı 4031 adet, bunların 155 adetlik bölümünü %100 elektrikli modeller oluştururken, hibrid motor seçeneğine sahip modellerin satış adeti 3876 olarak gerçekleşti. 2019 yılının ilk 6 aylık verileri için haziran ayında görüşmek üzere arkadaşlar.

2017 Yılında Satılan Toplam Elektrikli ve Hibrid Otomobil Sayısı

Toplam 4528 adet araç satılmış arkadaşlar ama bunların sadece 77 adeti %100 elektrikli araç. Geri kalanı Hibrid araçlardan oluşuyor. Dünya çapında 2 milyon elektrikli araç satıldığını düşünürsek Türkiye ‘deki satış gerçekten çok az. Bu satışları arttırmak için gerekli yolları yukarıda anlatmıştık.

2017 yılında BMW İ3 35 adet, BMW İ8 16 adet, Hyundai IONIQ 166 adet, Honda NSX 1 adet, Kia NIRO 118, Lexus LS600 4 adet, Lexus GS300 4 adet, Lexus CT200 5 adet, Lexus IS 200 1 adet, Lexus NX300 13 adet, Lexus RX450 2 adet, Renault ZOE 42 adet, Toyota Auris 314 adet, Toyota C-HR 3381 adet, Toyota Prıus 4 adet, Toyota RAV4 248 adet, Toyota Yaris 163 adet, Volvo XC90 T8 11 adet satmış arkadaşlar.

Listeye bakılırsa Toyota 2017 yılının şampiyonu olmuş.


Son Model Aracınız varsa lütfen OKUYUNUZ
Lastik Büyüklüğü Araç Hızını Etkiler mi? OKUYUNUZ

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.