İblis Döngüsü 3 – Günışığı Savaşı İncelemesi

Merhaba arkadaşlar, size fantastik alanda bir çok listeleri altüst etmiş olan kitaptan bahsetmek istiyorum. Aslında şuan serinin 4. kitabını okumaktayım bununda incelemesini haftaya yaparım. Bugün size geçen hafta bitirdiğim 3. Seriyi anlatmak istiyorum.

İblis Döngüsü kitabına ilk ne zaman aldım okudum hatırlamıyorum ama 3-4 yıl kadar oldu sanırım. İlk iki kitabı okuduktan sonra 3. kitabın Türkçeye çevrilmesi baya uzun sürdüğü için seriyi bir türlü bitiremedim. Seri toplamda 5 kitaptan oluşuyor ve şuan için 5. Kitap hala Türkçeye çevrilmedi. Ne zaman çevrilir belirli değil. Hatta kitabın filmi için opsiyonu Paul WS Anderson ve yapımcı Jeremy Bolt tarafından satın alınmış. Kısacası kitabın 5. Serisi Türkçeye çevrilmeden filmi çekilebilir bu rezillik için epsilon yayınevine teşekkür ediyorum. Neyse konumuza geri dönelim.. Ayrıca kitabın resmini çekerken herkes gibi yanına kahve koymadım profesorungunlugu.com olarak farkımız olsun diyerekten soda koydum. 🙂

İblis Döngüsü 3 – Günışığı Savaşı İncelemesi

İblis Döngüsü 3 – Günışığı Savaşı Yorumum

İlk iki kitabı okumayan olabilir onun için ufak bir özet geçmek istiyorum. Kitabın yazarı Peter V. Brett. Kitap fantastik kategorisindedir. 3 farklı kişinin karanlıklardan çıkan iblislere karşı savaşta birleşmesini konu alıyor. Bu savaş için verilen çabalar, yapılan fedakarlıklar yer alıyor.

Günışığı Savaşına dönersek kitabın dış kapağında benim tahminim Inevera ve zarlarının ( alagai hora ) resmi yer almaktadır. Bence 3. Seri için anlamlı bir kapak olmuş. Çünkü bu seride bol bol Inevera ‘nın hayatını ve planlarını okuyacağız. Önceki kitaplarda olduğu gibi bol bol aksiyon olacak. Karakter analizleri uzun olsa da araya serpiştirilen, kendi aralarındaki dövüşler olsun nüve yani iblislere karşı olan savaşlar olsun sıkılmadan okumanızı sağlıyor. Zaten karakterleri tam anlamadan 4. Kitabı anlamanıza imkan yok. Çünkü karakter sayısı ikiye katlanıyor ve iç içe geçiyor.

3. Kitap tam anlamıyla erotik anlatımlardan oluşuyor. Hatta bir ara Grinin 50 Tonu ‘numu okuyorum diye içimden geçirdim. Sonra o bile bu kadar olmaz dedim. Kitabın yarısı erotizm ‘den oluşuyor ve benim açımdan kitabın tek olumsuz yanı bu diyebilirim. Bu seride her türlü ilişkiyi okuyacaksınız ensest ilişkiler, lezbiyenler, eşcinsel erkekler ( Push’ting )  ve bunları ayrıntılarla size hayal ettirecek kadar anlatımı iyi bir yazar, gerisini siz düşünün.

Sanırım yazar Krasia halkını kafasında hayal ederken İslam, şeriat, osmanlı ve haşhaşilerden esinlenmiş gibi. Çünkü bir çok yerde islamla ortak noktaları var. Mesela Krasia halkı için domuz eti yasak, alkol yasak, ayrıca bayanlar kapalı şekilde geziyor. Krasia erkekleri gece savaşırken haşaşiler gibi peçe takıyor ve onlar gibi giyiniyorlar. Şeriat kanuna göre kısasa kısas işliyor yani hırsızlık yapanın kolu kesiliyor veya aynı oranda ceza veriliyor. Sonra islamın ilk çıktığı bölge gibi onlarda çöl ikliminde yaşıyorlar. Ayrıca Everam diye kutsal kitapları var. Osmanlı ‘dan ise hadımları esinlenmiş. Hatta yazar bir söyleşisinde ”2008 yılında Yunanistan ‘a gezmeye gittiğini ve orada rakı içtiğini bununda aynı kitaptaki Couzi içkisine benzediğini” söylüyor. Buda benim düşüncelerimi destekleyen bir açıklama.

Yeşil Toprak insanları ise Avrupa ‘yı temsil ediyor gibi. Kadın erkek eşit, krallık ile yönetilen bir toplum gibi. Krasia toplumuna göre daha serbest ve özgür bir topluluk. Bu esintiler üzerine iblisleride ekleyince güzel bir fantastik kitap çıkarmış Peter V. Brett. Kitabın başka bir güzel yanı sonuna sözlük eklemiş bu baya güzel olmuş. Kelimeler birbirine yakın olduğu için bezen kafa karışıklığı olabiliyor. Sözlük sayesinde karışıklık hemen çözülüyor.

Bu seride yazar sonunda iblislerin nereden geldiğini ve hiyerarşik yapısından ilk kez bahsediyor buda beni baya heyecanlandırdı. Diğer okuyucuları da heyecanlandırdığına eminim. Kitapta eski dünya kalıntılarından bahsediyor mesela batarya, betonlar ve kot pantolon falan ama eski dünyaya ne olduda bu iblisler geldi tam anlatılmıyor. 4. Kitapta bakalım eski dünya hakkında detay verecek mi yazar?

SONUÇ: Kitaba 10/7 puan veriyorum. Cinsellik konusunda tam bilgisi olmayan coçukların okumaması taraftarıyım. Fantastik seven kitap kurtları için okunması şart bir kitap diye düşünüyorum.

Diğer Kitap İncelemelerime de Bakmak İster misiniz?
Tam Size Göre Bilim Kurgu Kitapları Burada
Tam Size Göre Fantastik Kitaplar Burada

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.