İstanbul havalimanı Dünya ‘nın En Büyük Havalimanı ve Dünya ‘nın En Büyük Havalimanı Yüz Ölçümü olma özelliğini taşıyor arkadaşlar. Daha yapım aşamasında bile bir çok engelle karşılaştı. Son günlerde en çok tartışılan konu ise bu Dünya ‘nın En Büyük Havalimanı ‘nın adı oldu arkadaşlar. Son güne kadar bir çok kişi farklı isimler için büyük imza kampanyaları düzenlediler. Bu tartışmaların gölgesinde çok şükür havalimanının ilk etabı bitti ve kullanıma açılıyor arkadaşlar. Yeni havalimanın adı neden Atatürk olamaz? Diyenler için şöyle bir not düşmek isterim arkadaşlar. Uluslararası havacılık kuralları sebebiyle bir havalimanı her ne sebeple olursa olsun (deprem dahil) yıkılıp aynı yere yapılsa bile eski ismiyle anılamıyor.
Neden Bu kadar Büyük Havalimanı ‘na İhtiyaç Var
Biliyorsunuz zamanında ( 14 Aralık 2001 ) Kemal Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı için ” Uçak iniyor mu? Hayır… Kaç milyon dolara mal oldu?… Peki uçağın inmediği yere havaalanı yapan başka bir ülke gördünüz mü siz?.. Bu ne demek biliyor musunuz arkadaşlar?… Tuz Gölüne alabalık tesisi yapmaya benzer. ” bu sözleri söylemiştir. Sonuç 2017 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı 219.666 uçuş ile 31 milyon yolcu taşımıştır. Demek ki bazı yapılar geleceğe yatırım olarak yapılır. Günümüzde bu kadar büyük bir yapıya ihtiyaç olmayabilir ama önümüzdeki 10 yıl içinde bunun gerekliliği anlayacağız arkadaşlar. Onun için Kemal Bey gibi geleceği tahmin etmeden sallamamak lazım diye düşünüyorum.
Gerçi ben şuan için bu kadar büyük havalimanına ihtiyaç olmayabilir dedim ama THY Genel Müdürü Bilal Ekşi bu işin uzmanı biraz önce televizyonda ” Artık İstanbul ‘daki havaalanlarının yetmediğini, seneye 41 uçak alacağız ama indireceğimiz pis olmadığı için istediğimiz gün ve zamanda operasyon düzenleyemiyoruz. Ayrıca güneyden esen aşırı rüzgarlarda pist sayımız azalıyor o günlerde daha da zor duruma düşüyoruz. ” gibi açıklamalarda bulundu. Biliyorsunuz THY bu ülkenin göz bebeği durumunda Dünya ‘nın en büyük 4. Hava yolu şirketi, Dünya ‘nın en çok ülkesine sefer düzenleyen en büyük hava yolu şirketidir. Bu havalimanı ile THY ‘nın yapacağı seferler sayesinde Dünya üzerindeki marka değerini dahada arttıracaktır.
İstanbul Havalimanı ‘nın Türkiye İçin Önemi Nedir?
Türkiye ‘nin jeopolitik konumu sayesinde bu havalimanı transfer noktası olacağı için ülkemize yıl içinde büyük bir gelir bırakacaktır. Şöyle açıklama yapim Hindistan ve Uzak Doğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmalar biletlerin ucuzlamasını sağlayacak bu da Avrupa’nın transit merkezleri Frankfurt, Paris Charles de Gaulle, Londra Heathrow, Amsterdam Schiphol’un yanı sıra Dubai, Abu Dabi ve Doha Havalimanları’nı da tehdit edecek. Gördüğünüz gibi İstanbul Havalimanı ‘nın yapılmaması için son dakikaya kadar ( işçileri ayaklandırmaya çalıştılar ) kimlerin parmağı olduğunu azda olsa tahmin edebilirsiniz diye düşünüyorum.
Veriler ile açıklamak gerekirse 2017 yılında İstanbul üzerinden yapılan transit uçuşlar %21 oranında arttı, buna karşılık İstanbul’un rakipleri olan Dubai ve Doha Havalimanlarında transit yolcu sayısı yerinde saydı, Abu Dhabi ise yüzde 14 oranında küçüldü. Ve bu havalimanlarının yolcu kapasitesi İstanbul ‘un 4 katı büyüklüğünde.
Daha iyi açıklamak için bir yolcu düşünün Türkiye, Rusya ve Körfez bölgesinden transatlantik ötesi uzun menzilli bir destinasyon ‘a sefer yapacağı zaman karşısına Londra Heathrow, Frankfurt, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol bu 4 havalimanından biri çıkar. Bunlara uğramadan istediği yere gidemez. Ve hava yolları ‘nın en büyük gelir kaynağı bu transit yolculardan elde edilir. THY, bugüne kadar doğuya yapılacak uçuşlarda transit yolculardan önemli bir pay alıyordu. Ama Atatürk Havalimanı doluluk oranına ulaşınca transit yolcular yukarıdaki 4 merkeze inmek zorunda kalıyordu. İşte bu yeni havalimanı bu 4 merkezi yerle bir edecek. 3. Havalimanı sayesinde herkes tek uçakla istediği noktaya uçabilecek. Buda İstanbul ‘u kongre merkezi haline getirecektir. Türkiye ‘nin kongre turizminden yıllık 2.5 milyar dolar kazanıldığı düşünülürse 3. Havalimanı sayesinde bu rakamlar katlanacaktır.
Ayrıca bizim bu tehdidimiz sonucu diğer transit merkezleri de harekete geçti. Heathrow ve Frankfurt havalimanlarında yeni terminaller inşa edilirken, Frankfurt’ta 3. Terminalin G kısmının yapımı 3 yıl öne çekildi. Gördüğünüz gibi gerçekler bunlar arkadaşlar. Belirli kısım hala bu gerçekleri göremiyor yada görüyorda işine gelmiyor.
Rakamlarla İstanbul Havalimanı ‘nın Özellikleri
- Tamamı bitince maliyeti 26 milyar 140 milyon avro olacak. ( KDV dahil )
- Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi.
- 6 bağımsız pisti.
- 500 uçak kapasitesi.
- Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi.
- 70 bin açık ve kapalı otoparkı.
- 250 hava yolu şirketine hizmet verecek.
- Günde 2 bin uçak inip kalkabilecek.
- 350 ‘den fazla destinasyona hizmet verebilecek.
- Devlete yılda 1.1 miyar avro kira ödeyecek.
- Ana terminal binası, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası.
- İlk kez yer radarları kullanılacak.
- 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket tanımlandı.
- Yüz tanıma sistemli kameralar.
- Check-in adası 13 adet.
- Yolcu köprüsü sayısı 143.
- Banko sayısı 468 adet.
- Self servis check-in kioskları 114 adet.
- Pasaport kontrol noktası 228 adet.
- Bagaj teslim ünitesi 51 adet.
SONUÇ: Yukarıdaki yazıları kendi siyasi pencerenizden değil de siyaset üstü bir yaklaşım ile okuyup öyle yorumlamanızı istiyorum arkadaşlar. Onu, bunu destekleyebilirsiniz ama her zaman kazanan devletimiz, ülkemiz ise destekleyin. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
dediğiniz gibi şu anda ihtiyaçtan fazlası gibi görünse de önümüzdeki yıllarda artan trafiği rahat karşılayacaktır.. birde domestik hatların dışında, örneğin: singapur-ingiltere gibi uzak yol seferlerinde de ara ikmal istasyonu olarak hizmet edip ülkemize rant kazandıracaktır..
bir hava alanına : aynı ismin ikinci kere verilemeyeceği bilgisini ilk defa öğrendim..
elinize sağlık.. sayın profesörüm 🙂
*”Dünyanın başkenti olarak tercih edilebilecek tek yer İstanbul’dur; aynen kainatın merkezidir.”* (Baron De Tott)
Bu övgüler hiç boşona değildir. Asırlar geçsede İstanbul bu tür güzel yatırımlarla dahada dikkat çekecektir..
İstanbul gibi dünya markası olan böyle bir medeniyetler şehri ve dünyada henüz eşi olmayan süper bir havalimanının isimlerin buluşması harika bir olay diye bakmak gerekir iki güzel markayı birleştirmek te çok muhteşem bir olay olarak görüyorum.
Yicaretin ve turizmin patlayacağı kanaatindeyim
Kılıçdaroğlu zaten hayra konuşmaz. Türkiyede gelişen olaylara hemen yorum yapmaz, önce Türkiyeyi sevmeyenler ne diyecek ona bakar sonra konuşur. Yani mesajı aldıktan sonra düşman ağzıyla konuşur.
Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. İsim konusunda mantıklı olanı yaptılar bence. İstanbulun marka değeri için çok önemli bir reklam. Zaten rakiplerimizde hep kendi şehir isimlerini vermiş.
Dediklerinize katılmamak elde değil. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
Şu yazıda İstanbul Havalimanı'nın 3. büyük havalimanı olacağı yazılmış ama:
https://teyit.org/cinde-yapilan-havalimani-dunyadaki-tum-havalimanlarindan-daha-mi-buyuk/
https://en.wikipedia.org/wiki/King_Fahd_International_Airport
Yukarıda ki adrese bakmanızı rica edeceğim. Havalimanı normalde ve resmi sitesinde yazılan bilgiler 3,675 hektarlık alan olduğunu ama kralın toplam alanı 77.600 hektarlık alan olduğu için öyle anılıyor. Yoksa havalimanı o kadar büyük olması imkansız. 🙂
Atatürk olmasa da Mustafa Kemal olmasının önünde bir engel yoktu. Sanki bu da fırsat olarak değerlendirilmiş gibi izlenim veriyor. Yazıyı siyasi yapıdan farklı yorumlamak istiyorum, ancak siz yazınızda siyasi vurgudan aynı özenle kaçınmamışsınız. Ülkemiz için havalimanı hayırlı olsun.
İsim konusunda haklısınız tabi ama İstanbul 'un Dünya genelinde marka değerini arttırmak içinde İstanbul olması iyi oldu. Aslında ben bu tür konulara siyasetin girmesine karşıyım ama böyle güzel bir projeye karşı çıkanlara örnek vermek amaçlı ekledim yoksa bu projeyi kim desteklerse desteklesin ben arkasındayımdır.