Merhaba arkadaşlar, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizlere güzel bir haber verdi. Artık kendi imkanlarımızla Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Üretimine başlayacağımızı duyurdu. İnanın bu haber beni çok mutlu etti. Gerçi bir çok kişiyi rahatsız etmiş olabilir ama hava savunma sisteminin önemini bilen vatansever ‘lerin desteklediği bir proje olacaktır. Bu yazımdan Siper Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi ‘nin tüm gelişmelerini tarihsel olarak takip edebileceksiniz.
Başlıklar
Hava Savunma Sistemi Neden Lazım?
Biliyorsunuz hava savunma sistemleri birden fazla teknolojinin ve donanım birleşmesiyle oluşan karmaşık bir sistemdir. Dünya üzerinde bu sisteme sahip 2-3 ülke mevcuttur. Onlarda istediği ülkeye satıyor veya istediği ülkeyi korumak için gidip o ülkeye sistemlerini yerleştiriyor. Örneğin Türkiye, Suriye ‘de ki iç savaş sonucunda ülkemize gelen bir çok roket saldırısı için A.B.D ‘den Patriot balistik füze savunma sistemini bize satmasını istedik ama A.B.D bizi uzun bir süre oyaladıktan sonra kongreden onay çıkmadı bahanesi ile Patriot ‘u satmadılar. Hem her yerde müttefik diye anons et hemde savunma sistemini satma. Acaba neden satmadı? Yoksa Afganistan, Irak, Suriye ‘den sonra Türkiye mi vardı? Neyse bu uzun bir konu başka bir zaman bu konu hakkında uzun uzun yazmak isterim.
Bu olaydan sonra NATO aracılığı ile İncirlik Üssüne Patriot bataryaları yerleştirildi. Hatta bu hava savunma sistemi 2 yıllık süreler ile ülke ülke değişiyordu. İlk Hollanda kendi bataryalarını yerleştirdi, görev süresi dolunca İspanya ‘ya yerini bıraktı. Son olarak Almanya ile aramızda doğan kriz ile Almanya Patriot ‘leri çekmek ile tehdit etti. Bunun üzerine Savunma Bakanlığı hava savunma sistemi almak için ihale açtı. İlk önce teknoloji transferi şartı ile 2013 yılında Çin ile görüşmeler başladı. Devreye hemen Amerika girdi Çin ‘den alamazsınız oradaki savunma firmaları bizim kara listemizde diyerek Türkiye ‘yi vazgeçirmeye zorladı. ( Tabi bu sırada A.B.D hala bize Patriot ‘ları satmıyor ama başka ülkeden de aldırmıyor ) Çin ile görüşmeler bitmeye yakın, ne tesadüf ki gezi olayları başladı! Sonunda antlaşmadan vazgeçiliyor ama kararlı olan Sayın Cumhurbaşkanımız olaya el atıyor Suriye ‘deki savaş sonucunda yakınlaştığımız Rusya ile direk S-400 Hava Savunma Sistemi için el sıkışıyor ülkemiz.
Bu haberi alan Amerika, Türkiye ‘yi direk hedef alarak S-400 alamazsınız aldığınız takdirde ambargo uygularız diyerek tehdit ediyor. Neyse ki Çin ‘deki gibi olmayıp ülkemiz direniyor ve antlaşmalar imzalanıyor. Bunun sonucunda ülkemize ekonomik yaptırımlar ve askeri ambargo uygulanıyor. Şuanda da doların yükselmesi olsun, vergi yaptırımları olsun hepsi bunun sonucudur arkadaşlar. Yani Rahip Brunson ile yakından uzaktan alakası yoktur buna emin olunuz. Ayrıca S-400 ‘e karşılık bizleri F-35 uçağının satışı ile tehdit ediyor. Hatta Senato Silahlı Hizmetler Komitesi ” Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması halinde F-35 programından çıkarılması ” için talep oluşturdu. Sonuç değişmedi imzalar atıldı hatta 2019 ‘da ilk teslimatımız gerçekleşecek çok şükür.
İşte gördüğünüz gibi Hava Savunma Sistemi bir ülkenin bağımsızlı için bu kadar önemli arkadaşlar. Biraz bu teknolojiye geçte başlasak hiç başlamamış olmaktan iyidir diye düşünüyorum.
EKLEME 1: 2013 yılında Patriot Hava Savunma sisteminin satışı için başvuruşumuzun cevabı geldi. 19 Aralık 2018 tarihinde ABD kongresi, Türkiye ‘ye Patriot satılmasına onay verdi. Acaba 5 yıl sonra neden izin verildi?
EKLEME 2: ABD başkanı Suriyeden çekileceklerini söyledi. ABD ‘nin Suriyeden Çekilme kararında S-400 ‘lerin etsinide görüyoruz. Sen neymişsin be abiii.
Hava Savunma Sistemlerinin Önemi
- Bir ülkenin tam bağımsızlığı için olmassa olmazlarındandır. Mesela S-400 alacağız ama almayalım diye yapılmayan ekonomik baskı, tehdit kalmadı.
- Ülke savunması için ilk sırada olmalıdır. Çünkü şuan ki savaşlar topla, tüfekle olmuyor. Havadan 50-60 füze ile ülkenizi yerle bir edebiliyorlar.
- Hava Savunma Sistemleri birden fazla karmaşık sistemin birleşmesi olduğu için. Yapım aşamasında radar teknolojisi ve füze teknolojisi de gelişim gösterecektir. Örneğin hava savunması sistemi olan ülkelerin uzun menzilli füzeleri de mevcuttur.
Türkiye’deki Hava Savunma Sistemleri
Bir çok kişinin aklında tek soru var. Türkiye’nin hava savunma sistemi var mı? Evet var arkadaşlar. Kendi üretimimiz ama alçak ve orta menzilli var. Uzun menzilli veya balistik füze savunma sistemimiz yok. Onun için dışarıdan alım yapıyoruz.
- HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi
- HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi
- ATILGAN Kaideye Monteli Stinger Sistemi ( Alçak İrtifa Savunma )
- ZIPKIN Kaideye Monteli Stinger Sistemi ( Alçak İrtifa Savunma )
- Stinger Fırlatma Sistemi (SFS) ( Alçak İrtifa Savunma )
- İHTAR Anti-Drone Sistemi
- BORA Hava Savunma Füze Fırlatma Sistemi ( Alçak İrtifa Savunma )
- IGLA Fırlatma Sistemi
- LMM Füzesi Atıcı Sistemi
- KORKUT ( 12.11.2020 tarihinde TSK teslim edildi. Video için tıklayın )
Siper Hava Savunma Sistemi ‘nin Özellikleri Nelerdir?
Şuan için herhangi bir örnek çalışma mevcut değil arkadaşlar ama tahminlerime göre S-400 aldığımız zaman oradan esinlenerek veya teknoloji transferi ile benzeri bir uzun menzilli hava savunma sistemimiz olacaktır diye düşünüyorum.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Geç olsun ama geç olmasın diyelim. Ne Amerika ne Avrupa ne de Rusya hiçbir zaman güçlü bir ülke olmamızı istemediler, çünkü bölge olarak oldukça iyi bir potansiyelimiz var. Benim fikrime göre son sıralarda olan bu ekonomik kriz herkesin bazı şeyleri anlamasına sebep oldu. Başta İktidar partisinin sonra da halkın büyük bir çoğunluğu farklı sektörlerde oldukça dışa bağımlı olan bir ülke olduğumuzu ve bunun bir şekilde önüne geçilmesi gerektiğini anladılar. Umarım bundan sonraki adımlar gerek ekonomik bağımsızlığımız gerekse askeri bağımsızlığımız adına çok daha iyiye gider
Aynen bizim yüzyıllardır dostumuz yok. Sadece jeopolitik konumumuz sayesinde geçici dostumuz var diyebiliriz. Şuanda da bu avantajımızı çok iyi kullanıyoruz. Yoksa bizi yerlerdi. Aslında yerli savunma sanayi son 10 yıldır büyük bir yükseliş içinde buda bir çok kişiyi rahatsız ediyor ki ekonımik olarak savaş açıyorlar ve bunda başarılı oluyorlar. Ama inşallah bundan da güçlenerek çıkacağız diye düşünüyorum.
Devletlerarası ilişkiler dostluk prensibiyle değil, çıkar prensibine göre yürür. Bu doğasında böyledir, dost sanılan her ülke çıkarına göre davranış sergilediği için bu algı ortaya çıkar. Diplomasi derin ilişkiler içerisinde keskin ve kıvrak öngörü ve plan bekler. Ülkemizin gelişimi için yararı olacak her proje ülkemize katma değer katacağı için önemlidir.
Hocam katma değerden çok ülke savunması için ilk sırada olması gereken bir sistem şahsen. Zaten hava savunma sistemi olan ülkeler satışını yapmıyorlar. Satış yapanlarda bir üst versiyonunu üretince eskisini yüksek fiyatlara satıyorlar. Örneğin Rusya 'dan aldığımız S400 gibi.