Arkadaşlar bugün size Macar yazar ve senarist Laszlo Krasznahorkai ‘nin, Savaş ve Savaş adlı romanını inceleyeceğim. İlk defa bir Macar yazarın romanını okudum buda değişik bir tecrübe ve keyif verdi diyebilirim. Kitaba 07.01.2019 tarihinde okumaya başladım 25.01.2019 tarihinde bitirdim. Neden bu kadar uzun sürdü diyeceksiniz. Çünkü kitap beni boğduğu için araya Virginia Boecker ‘ın Kral Katili kitabını soktum, keyfim yerine gelince tekrar Savaş ve Savaşa başladım.
Başlıklar
Laszlo Krasznahorkai – Savaş ve Savaş Konusu
Macaristan da bir kasabada arşivcilik yapan Korin, çalıştığı yerde eski bir el yazması bulması ile hayatı değişecektir. El yazmasını çalıp bunun içideki hikayeyi internet hayatına geçirmeye çalışacaktır.
Laszlo Krasznahorkai – Savaş ve Savaş Yorum ve Eleştirilerim
Kitabımız toplam 316 sayfadır. Can Yayınları tarafından basılmıştır ve türkçe çevirisini Gün BENDERLİ yapmıştır. Kitabın kendi ayracı bulunmaktadır. Kitabı kitapyurdu ‘nun yaptığı bir kampanya ile 2 TL ‘ye aldım.
Nereden başlayacağımı bir türlü bilemedim arkadaşlar. Kitap bir yandan çok iyi yazılmış bir yandan yarıda bırakmak istiyorsunuz. Çünkü kitap gerçekten konusuz diyebileceğimiz kadar zayıf bir ana konusu var. Kitaba başlarken ana karakterimiz Korin arşivde bir el yazması buluyor. Bu el yazmasının içinde ne yazıyorsa işini, evini ve hatta hayatını sonlandıracak şekilde kararlar alıyor. Bu sizde direk bir heyecan ve merak duygusu uyandırıyor. Çünkü içinde ne yazıyor ki insan onun için ölsün. Ama hayal ettiğiniz gibi bir konu çıkmadığını 122. sayfada anlıyorsunuz. Neden 122. sayfa çünkü el yazmasının içinde ne yazdığını ilk bu sayfada anlatmaya başlıyor. El yazmasının konusu 4 arkadaşın yaptığı yolculuk sırasında aralarında yaptığı konuşmaları ve felsefi tartışmaları bize aktarıyor. Tam 250 sayfa bu şekilde geçiyor.
Bu kadar kötü bir konuya rağmen okuma sebebimin iki nedeni var. 1. si hiç bir kitabı yarım bırakmama gibi bir huyum var. 2. si kitaptaki betimlemeler mükemmel derecede ve en ince ayrıntısına kadar anlatımı süper. Betimlemeleri uzun ve akıcı bir şekilde ilerlediğinden okumanız kolaylaşıyor ama konu zayıf kaldığından okuma istediğinizi öldürüyor.
Ayrıca yazarımız karakterlerin yaşadığı duygusal değişiklikleri, bizlere ustaca aktarıyor. Mesela Korin ‘in sıkıntıdan odasında yaşadığı ruhsal sıkıntıları, sanki bende yaşıyormuşum gibi hissettirdiği için kitaba devam ettim. Son olarak kitabın sonunda bir sürpriz yaparak bombayı patlatır mı merakı yüzünden devam ettim sonuç fiyasko oldu. 🙂
Laszlo Krasznahorkai – Savaş ve Savaş Kitabından Alıntılar – Sözler
- Ebedi olanın yeri ebediyettir.
- Bazen durmak ve her şeyi bırakmak istiyorum. Çünkü içimde bir şey kopuyor, yoruluyorum.
- Yakındaki şeyler arasında kuvvetli bir bağlantı vardır, uzaktaki şeyler arasında zayıf, çok uzaktakiler arasında ise bağlantı yoktur ve bu Tanrı ‘dır.
- Düzeni sevmek varoluşun yarısıdır, böylece de düzeni sevmek simetriyi sevmektir, simetriyi sevmek ise ebediyeti hatırlamaktır.
SONUÇ: Çok ama çok zamanınız varsa veya elinizde bu kitaptan başka kitap kalmadıysa okuyabilirsiniz. 🙂
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?