Merhaba arkadaşlar, bu sefer sizlerle Neil Gaiman İskandinav Mitolojisi kitabı hakkında konuşmak istiyorum. İskandinav Mitolojisi beni baya sardı diyebilirim. Kitabı tam iki günde bitirdim. 28.01.2019 tarihinde okumaya başladım, 30.01.2019 tarihinde bitirdim.
Başlıklar
Aslında İskandinav Mitolojisindeki bir çok tanrıyı filmlerden biliyoruz diyebiliriz. Ama Neil Gaiman anlatım şekli ve konu detaylarıyla kimse bilmiyordur eminim. Odin, Thor, Loki gibi başkahramanlarımızın etrafında dönen olayların anlatılması ve kıyamet günü olan Ragnarök ‘e kadar tüm tanrıların tek tek anlatımını içeriyor kitabımız.
Kitabımız toplam 271 sayfadır. İthaki Yayınları tarafından basılmıştır ve türkçe çevirisini Alican Saygı ORTANCA yapmıştır. Kitabımızın orijinal adı ise Norse Mythology. Kitabımız Fantastik Kitaplar kategorisindedir. Ayrıca ciltli olarak satılmaktadır. Kitabı idefix ‘ten 29.15 TL ‘ye ciltli şekilde aldım. Bu kitap ilk olarak Adana Kitap Fuarında dikkati mi çekmişti. Fiyatını sorduğumda 38 TL demişlerdi. Her zamanki gibi fuarın ismi sadece kitap olarak kalıyor. Bu fiyat politikası ile içeri giren kitap almadan geri çıkıyor. Ciltli kaplamasında, kabartma şeklinde Thor ‘un çekici Mjollnir bulunma ve mükemmel durmuş diyebilirim.
Neil Gaiman ‘ın ilk defa bir kitabını okuduğumu belirtmek isterim. Bu kitaptan sonra yazarın Amerikan Tanrıları adlı kitabını da alışveriş listeme ekledim arkadaşlar. Öncelikle kitap inanılmaz akıcı bir hikaye anlatımında geçiyor. Bunun için kitabı 2 gün gibi kısa bir sürede bitirdim. Birde kitaptaki karakterin bir çoğunu filmlerden tanıyıp ve isimlerini duyup kulak aşinalığı olduğu için okumamızı hızlandırıyor diyebiliriz.
Kitabımızın giriş kısmında Dünyaların, Alemlerim nasıl yaratıldığı, ilk tanrıların nasıl yaratıldığı ve nasıl çoğaldıklarını öğrenmekle başlıyoruz. Bu kısımda Odin hakkında detaylı bilgiler ediniyoruz. Şahsen ilk defa duyduğum bilgiler öğrendim diyebilirim. Mesela Odin ‘in annesi, babası ve kardeşlerini öğreniyoruz. Bu kısımları okurken bir şey daha dikkatinizi çekmesi lazım. İskandinav Mitolojisi ile Yunan Mitolojisi ‘nin benzerlikleri. Örneğin her iki mitolojide de Tanrılar kardeşleri ile birleşip babalarını öldürüp yerlerine geçiyorlar ve hayatı başlatıyorlar. Ayrıca giriş kısmında yeryüzünün nasıl oluştuğunu, bulutların, kayaların, denizlerin ve dağların tanrılar tarafından nasıl yaratıldığını öğreneceksiniz. Bu kısımda bizi ilgilendiren bölümde var. İskandinav tanrıları tarafından insanların yani bizlerin nasıl yaratıldığı hakkında bilgi edineceksiniz. Bu bilgi arasında insan soyunun nereden geldiğini, nasıl can bulduğumuzu, nasıl akıl bahşedildiğini, ilk iki insanın isminin ne olduğu gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. Tabi bu anlatımlar hikaye şeklinde sizleri sıkmadan aktarılıyor.
Kitabımızın ortalarına doğru bir çok kişinin bilmediği bilgiler okuyacaksınız. Fantastik veya mitolojik hikayeler severler, Odin ‘in tek gözünün neden olmadığını bilmezler yada tek ben bilmiyorda olabilirim. 🙂 İşte Neil Gaiman bu karanlık noktaya ışık tutuyor.
Gelelim Odin ‘in güçlü oğlu Thor ‘a, sanırım Dünya üzerinde kendisini filmlerinden tanımayan yoktur. Ama kitabımızda, filmlerde olmayan detayları öğreneceksiniz. Eşi ve çocuklarını yada Thor diyince akla ilk gelen çekici Mjollnir ‘in hakkında bilgiler edineceksiniz.
Diğer başkahramanımız, filmlerden tanıdığımız zeki, kurnaz, hilebaz Loki. Sanırım az çok nasıl biri olduğunu kafanızda canlandırıyorsunuzdur ama kitapta bir ailesi olduğunu 2 karısı 6 çocuğu olduğunu öğrenince şaşırmayın. 🙂
Kitabımızın sonunda Ragnarök yani kıyamet günü geldiğinde kardeş kardeşle dövüşecek, babalar oğullarını öldürecek. Anneler ve kız çocukları birbirlerine düşecek. Kız kardeşler kız kardeşlerle savaşacak ve sıraları geldiğinde çocuklarının birbirlerini öldürdüklerini izleyecek. Diyerek tanrılar ile devlerin savaşının sonucunu anlatarak kapanış gerçekleşiyor.
Asgard: Burada Odin yaşar
Alfheim: Aydınlık elflerin yaşadığı yer.
Nidavellir: Svartalfheim olarak ta bilinir, cücelerin ( ya da karanlık elflerin ) dağların altında yaşadığı ve benzersiz icatlarını yaptıkları yerdir.
Midgard: Kadınların ve erkeklerin dünyasıdır.
Jotunheim: Buz devleriyle dağ devleri bulunur.
Vanaheim: Vanir ‘in yaşadığı yerdir. Aesir ve Vanir tanrıdır.
Niflheim: karanlık pus diyarıdır.
Muspell: Ateş diyarıdır, Surt burada bekler
Hel: Savaşta yiğitçe ölmeyenlerin gittiği yerdir.
- Odin ‘e Herkesin Babası denir. Çünkü o tanrıların babasıydı, çünkü o büyüklerimizin büyüklerine hayat üflemişti. Tanrı da olsak fani de, Odin hepimizin babasıydı.
———————— Buradan sonra spoiler var arkadaşlar ona göre devam edin ————————
Odin neden tek gözlü diye merak edenler için ekleme yapma gereği hissettim. Odin Mimir ‘in bilgelik kuyusundan bir yudum su içebilmek için tek gözünü çıkartıp kuyuya koymuştur. Bunun karşılığında kuyudan su içebilmiştir. Şuanda Odin ‘in gözü Mimir ‘in kuyusundadır. Dünya dişbudağını besleyen sular tarafından korunuyor.
– Hiçbir şeyi göremez. Her şeyi görür
SONUÇ: İskandinav Tanrıları hakkında sıkılmadan fantastik hikayeler eşliğinde bilgi edinmek isityorsanız güzel bir kaynak. Her yaştan kişiler okuyabilir ama çoukların okumasını önermiyorum. Yaradılış hakkında yanlış yönlendirilebilir. Puan olarak 10/7 veriyorum.
Diğer Kitap İncelemelerime de Bakmak İster misiniz?
Tam Size Göre Fantastik Konulu Kitaplar Burada
Tam Size Göre Bilim Kurgu Konulu Kitaplar Burada
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz 🙂