Merhaba arkadaşlar, bugün ön sipariş verip ve İskender PALA imzalı KALP kitabını yorumlamaya çalışacağım. Kitapyurdunu taki edenler belki görmüştür. İskender Pala ‘nın son kitabını ön sipariş verenler için imzalatıp yollayacaktı ve bende o talihli kişilerden biri oldum.
|
İskerder PALA, Kalp kitabının dış kapağı |
Başlıklar
İskender Pala Kalp Kitabı ‘nın Özeti – Konusu
Kalp hakkında aklınıza ne geliyorsa bu kitapta arkadaşlar. Maddi ve manevi tüm açılardan sizi tatmin edecek bir eser olmuş. Kısacası kalbin tarihçesini öğreneceksiniz.
İskender Pala Kalp Yorum ve Eleştirilerim
Kitabımız toplam 328 ( kaynakça dahil ) sayfadır. Turkuvaz Kitap Yayınevi tarafından basılmıştır. Kitabımız Çağdaş Edebiyat kategorisindedir. Kitabı Kitapyurdu.com ‘dan 22.80 TL ‘ye karton kapaklı şekilde aldım. Kapak tasarımda KALP yazısı kabartma olsa daha iyi olurmuş.
Kitaba giriş kısmından itibaren kalbin ne olduğunu, maddi ve manevi bir şekilde, Hz. Adem ‘den başlayarak hatta cennetteki yasak elmayı yemeden öncesinden başlayarak kronolojik olacak şekilde kalbin önemini anlatıyor İskender Pala.
Kitabı okudukça sayfalar bir bir ilerledikçe kendi kalbinizi düşünmeye ve siz hangi mertebedesiniz onu sorgulamaya başlayacaksınız. Kitabı okuyana kadar kalbimizi bir et parçası yada yazılarımızda emoji olarak kullandığımızın farkına varıp, kitaptan sonra kalbimize daha farklı açılardan bakmayı öğreneceğiz.
İskender Para, kalbin hem soyut hemde somut anlamlarını derinlemesine işlemiştir. Soyut anlamını derinlemesine işlerken bazen bilmediğimiz kelimelere denk geleceğiz. Bu kelimeleri araştırırken okuma hızınız ve şevkiniz kırılabilir. Bunun önüne geçmek için sayfaların altına eski kelimelerin anlamlarını dip not olarak paylaşsaydı daha iyi olabildi. Ama kitabında tek eksi yönü de bu diyebilirim. Ayrıca kitaptaki akışı sağlamak, derin düşüncelerden çıkarmak için konuların arasına sık sık küçük hikayeler serpiştirmesi gayet güzel olmuş. Bu güzel hikayelerden sonra tam gaz okumaya devam ediyorsunuz.
Kalp kitabını İskender Pala ‘nın diğer kitapları ile kıyaslamamak gerekli diye düşünüyorum. Örneğin bir OD kitabı ile kıyaslarsanız, Kalp kitabı sizde hayal kırıklığı yaratacaktır. Bunun sebebi diğer kitaplarında ki hikaye örgüsü yok. Daha çok bilgi amaçlı, kalp gözümüzü açmak için yazılmış bir kitap diyebiliriz.
Kalp kitabı sadece kalbin ihtiyacı olan maddi ve manevi olgularından bahsetmiyor. Kalp ile ilgili filmler, kitaplar, şarkılar, müzikaller, şiirler, hikayeler hakkında bilgiler edineceğiz. Bu bilgileri araştırdığımızda edineceğimiz cevaplar neticesinde ufkumuzun genişleyeceği aşikardır. Mesela film listeme 2 adet izlenecek film, kitap listeme okunacak 2 adet kitap ekledim arkadaşlar. Siz kendinize göre daha fazlasını bulabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim kalbe iyi gelecek veya kötü gelecek davranışları, duyguları veya huylarımızın neler olduğunu tek tek öğrenirken. Bunları öğretirken de Kuranı Kerimden, İncilden, Tevrattan, Peygamberlerden, Bilim Adamlarından, Şairlerden, Müzisyenlerden ve Ermişlerden örneklendirerek, alıntı yaparak bizlere aktarıyor. Buda bize bilgi aktarımını kolaylaştırıyor.
İskender Pala Kalp Kitabından Alıntılar ve Sözler
- Kalbi tanıdığımı, bildiğimi zannediyordum ve kalp üzerine meraklı okumalara alışıktım. Ama mesela kalbi hiç Hz. Adem ‘in sinesine bağlı duran Havva gibi düşünmemiştim. Kalbimi çok düşünmüştüm de mesela, kalbimi düşünmeyi düşünmemiştim. Bu kitabı yazarken sık sık kalbimin atışını dinledim. Kalbim atarken kendimi dinledim. Bence her ikisi de dinlemeye değer… Bir deneyin!
- Aklın yolu bilgiye, kalbin yolu bilgeliğe…
- Beden ile can orada karışıyor, Allah ile kul orada buluşuyor, seven ile sevilen orada kavuşuyordu.
- Okumadığımız, bilgiye önem vermediğimiz, kelimelerimizi çoğaltıp düşüncemizi genişletmediğimiz için zihin mağazamız iflas etmiş, kapısına kilitler vurulmuş durumda. En eğitimlimiz bile maalesef üniversiteden sonra okumayı bırakıyor ve zihnini sığ bir anlayışa hapsediyor. Bundan daha kötüsü ise kalplerimizin vitrinlerine astığımız iflas ilanları.
- Kalbimize sevgilerden, dostluklardan, gülümsemelerden malzemeler koymadığımız, en yakınlarımıza bile sevdiğimizi söylemeye erindiğimiz için kalp mağazamız iflas ediyor.
- Takvimler bizim icadımız ve görece tespitler… Kader katipleri ise Allah ‘ın takdir ettiği ömrü, ” şu kadar nefes ” yahut ” şu kadar kalp atışı ” diyerek yazıyorlar.
- Doğu medeniyetini tek başına bir kelimeyle ifade etmeye kalksak, ” gönül ” deyip susmamız gerekir. Öyle ki Batı dillerinin pek çoğunda gönül diye bir kelime dahi yoktur.
- Eğer birisine ilgi duyuyor ona sevgilim veya aşkım diyorsanız hangisinin doğru olduğunu görmek için kendinizi yoklayın ve içinize sorun. ” Yarın onun yanına varında şöyle yapayım, şunu söyleyeyim, şöyle davranayım gibi planlar kuruyor da ertesi gün onun yanına vardığınızda bu planı uygulayabiliyorsanız siz ona ilgi duyuyor veya seviyorsunuz; ama plan kurduğunuz halde ertesi gün onun yanına vardığınızda heyecandan, ayaklarınızın ve ellerinizin dolaşmasından planınızı uygulayamıyorsanız siz ona aşıksınız.
- Modern zamanların en büyük vesvesesi ”benim kalbim temiz ” kuruntusudur.
SONUÇ: İskender Palanın son kitabı Kalp bence okunacak bir kitap arkadaşlar. Kalp diyince akla ilk gelecek eserlerden biri olacaktır kısa zaman içinde. 7’den 77 ‘e herkes rahatlıkça okuyabilir. Puan olarak 10/8 veriyorum.
![]() ![]() ![]() |
İskender Palanın İmzalı Kalp Kitabı |



Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
güzel bir paylaşım olmuş, fırsat bulursam bende okumayı düşünüyorum kitabı