Huawei Telefonlarda Google Play, Youtube ve Gmail Çalışmıyor

Merhaba arkadaşlar, bugün haberlerde Google, İntel ve Qualcomm markaları, Huawei marka telefonlardan desteklerini çektiklerini açıklamışlar. Yakında forumlarda, bloglar da Huawei telefonumda youtube çalışmıyor, Huawei telefonumda gmail çalışmıyor diye soru soranları göreceğiz gibi. Bu şu demek oluyor; Huawei marka telefonlar android işletim sistemi kullandığı için Google istediği uygulamaya erişimi engelleyecektir. Şuanda Huawei telefonlarda Google Play, Youtube ve Gmail çalışmayacakmış.

Bu nereden çıktı diyenler olabilir. Bunun sebebi ABD – ÇİN arasında ki ekonomi yarışından çıktı. Bir telefon markasının ekonomi ile alakası ne diye soranlar olabilir ama işin aslı öyle değil. ABD ‘yi dünya da herkes süper güç olarak biliyor ama şuan batmış durumda. Borçlanma da dünyada lider bunları ödemek için 3 şeye güveniyor:

  1. Saldırgan tutumu ile sömürgecilik yapma Suriye de, Libya da olduğu gibi.
  2. Dünya ya savaş korkusu salıp herkese silah satmak. Şuanda ABD – İran arasında yaşanan gerginlik gibi.
  3. Teknoloji markaları ile milyar dolarlar kazanmak. Örneğin sadece google 2018 geliri 137 milyar dolar.

ABD bu ilk iki maddeyi çok iyi uyguluyor ama son yıllarda Çin yüzünden 3. Maddeyi tam olarak uygulayamıyor. Çin ‘li şirketler büyük yatırımlar yaparak ABD ‘li şirketleri geçmeye başladılar. Biliyorsunuz son aylarda ABD, Çin ‘e ek vergiler getirmeye başladı. Arkasına teknoloji şirketlerine yaptırımlar getirdi. ABD hükümetinin şirketlere baskı yaparak yaptığı bu yaptırımları biz yapsaydık, şimdiye dünyada ne kadar birlik varsa bizi kınıyor, hatta ambargo uygulamak ile tehdit ediyorlardı.

Huawei markasına özel neden yaptırım geldi derseniz. 2019 yılının ilk çeyreğinde dünyada en çok satılan telefon markaları sıralamasına bakmanız yeterli arkadaşlar. 1. Sırada 72 milyon telefon ile Samsung, 2. Sırada 59 milyon telefon ile Huawei, 3. Sırada 42 milyonla Apple ve 4. 5. Sırada da gene Çinli şirketlerin markaları bulunmakta. Apple 3. Sıraya düştü ama geleceği de karanlık gibi çünkü 2018 yılına göre %20 düşüş gösterdi. Eğer böyle gitseydi seneye daha da düşecektir diye düşünüyordum. Ama bu yaptırımdan sonra Huawei satışları nasıl etkilenir bilemeyeceğim.
ABD ne zaman böyle gerilese, kendisini geçen ülkeye ”ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye çalışmakla ” suçlayıp yaptırım uyguluyor. Bunlar bu kadar korkak bir millet işte. Ama ne yaparsa yapsın çöküşü durduramayacak.

Bu yaptırımlara Huawei nasıl önlem alacak bilemiyorum ama güzel sonuçlar elde ederse kimse bu saatten sonra durduramaz.

24 Mart 2019

Emsan Rezilliği

YORUMLAR

  1. Bu durumu düzeltseler bile artık huawei bir yara aldı, satışları etkilenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.