Şeker Portakalı – José Mauro De Vasconcelos Yorum ve İncelemesi

Merhaba kitap severler, bugün geçte olsa Şeker Portakalı kitabı okuma fırsatı buldum. Bu kitap hakkında kendi yorumlarımı sizlerle paylaşacağım. Ayrıca kitap hakkında internette dolaşan ” Şeker Portakalı neden yasaklandı? Şeker Portakalı 100 temel eserden çıkarıldı mı? Şeker Portakalı müstehcen bölümleri ve Şeker Portakalı okutan öğretmene soruşturma ‘‘ gibi soru işaretlerine de cevap vereceğim.

Şeker Portakalı Özeti ve Konusu

Yoksulluk ve acı çeken 5 yaşında ki kahramanımız Zeze ‘nin başından geçen hikayeleri konu alan bir kitap.

Şeker Portakalı Yorum ve Eleştirilerim

Kitabımız toplam 183 sayfadır. Can Yayınları tarafından basılmıştır. Kitabımız çocuk kitapları kategorisindedir. Şeker Portakalı kitabının orijinal adı O Meu Pé de Laranja ‘dır. Kitabı Kitapyurdu.com ‘dan 11.22 TL ‘ye karton kapaklı şekilde aldım. Kendine ait ayracı bulunmaktadır.

Şeker Portakalı ve Küçük Prens kitabının ismini sosyal medya aracılığı ile duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Bende sosyal ağlardan duyup, kitabı alan kişilerden biriyim arkadaşlar. Kitabın çocuk kitabı olduğunu bildiğim için ufak bir araştırma yapma gereği duydum çünkü çok çocuksu bir kitap ise alıp okumayacaktım açıkçası. 🙂 Kitabın yorumlarında evli barklı koca koca insanların, makam mevki sahibi olmuş kişilerin yorumları karşısında ”bu zamana kadar neden okumadın” diyerek kendimi ayıplayıp kitabı sipariş verdim arkadaşlar.

Neyse kitap geldi ve ben kitaba başladım zaten başlamamla bitmesi bir oldu. Yukarıda bahsettiğim o koca koca insanların yaptığı yorumların hiçbirini kitapta bulamadım açıkçası. Örneğin profil resminden 40-50 ‘li yaşlardaki bir hanımefendi ” aglamaktan gözlerim şişti ” yada öğretmen olduğunu iddia eden bir hanımefendinin yorumu ” senin kadar kimse acı çekmemiştir Zeze ” veya 30 ‘lu yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim bir abimiz ” bazı yerlerde ağlattın bazı yerlerle bizi gülmekten öldürdün Zeze ” yorumları aklıma geldi acaba sorun bendemi diye kitabı bir daha okudum. Yok arkadaşlar bu kadar övgü alan bir kitap bende etki bırakmadı açıkçası. Hele hele hiç bir yerde güldürmedi. Bir yerinde ( Zeze haksız dayak yiyip, ablasına bunu açıklarken ) duygulandırdı sadece. Bende bu kadar hayal kırıklığı bırakacağı aklımın ucundan geçmedi.

Şeker Portakalı ‘nın bende etki bırakmamasının sebebi sanırım kitabı zamanında okumamamdan kaynaklı diye düşünüyorum arkadaşlar. Çok kitap okuyan arkadaşlar bilir bazı kitaplar bazı seviyelere veya yaşanmışlıklara erişince tadını verir yada sizin için o kitap anlamlı olur. İşte eğer Şeker Portakalı ‘nı ortaokul çağında, olmadı lise yıllarımda okusaydım etkisi bende daha çok olacaktı diye düşünüyorum. Şeker Portakalı ‘nı yolun yarısına gelip okuduktan sonra pek bir etkisi olmuyor sanırım. Kitabın bende beklenen etkiyi göstermemesinin diğer bir sebebi anne olmamam 🙂 bu kitaptan, yaşı ne olursa olsun tüm anneler diğer kişilere göre daha fazla etkileniyor sanırım. Analık şefkatleri devreye girip, Zeze ‘yi kendi çocuklarının yerine koyup okumalarından kaynaklanıyor diye tahmin ediyorum.

Şuna belirtmek isterim Şeker Portakalı kötü bir kitap demiyorum. Kesinlikle Dünya Edebiyatında yerini hak eden romanlardan. José Mauro De Vasconcelos bu kitabı sadece 12 günde yazmış ama 32 yıllık birikimin sonucudur diye de ekliyor. 5 yaşında ki bir çocuğun gözünden dünyayı anlatmak ve bunları okuyucuya işlemek. Gerçekten ama gerçekten olağanüstü bir yetenek.

Şeker Portakalı Neden Yasaklandı?

Şimdi internette ve sosyal ağlarda böyle bir habere denk gelebilirsiniz. Kitabın yasaklandığı falan yok arkadaşlar. Yani rahat rahat alıp okuyabilirsiniz veya çocuğunuza okutabilirsiniz. Sadece kitap MEB ‘in 100 temel eser listesinden çıkarılmıştı. Çıkarılma sebebi ise Zeze bazı yerlerde ablasına ” O.ç ve O..Teki” demektedir. Bundan dolayı velilerden şikayet gelmesi üzerine kitap listeden çıkarılmıştır.

Şeker Portakalı 100 Temel Eserden Çıkarıldı mı?

Kitaptaki bazı bölümlerden dolayı ki üst kısımda bahsettim. Kitap 100 temek eserden çıkarılmıştı. Ama şuan için bunun bir önemi yok çünkü MEB 2004 ‘te başlattığı 100 Temel Eser projesi 2018 tarihinde komple kaldırılmıştır. Yasayı ve kaldırılma nedenlerini bakanlığın resmi açıklamasından okuyabilirsiniz. Tıklayınız.

Şeker Portakalı Müstehcen Bölümleri

Kitabın bazı yerlerinde Zeze ‘nin ettiği küfürler: ” O.ç, O.Tekisin, piç, O..Kızı ”
Zeze ‘nin söylediği şarkı: ”Çırılçıplak bir kadın isterdim, çırılçıplak isterdim onu.. Gece ay ışığında bir kadın bedeni isterdim…’

Yukarıda ki cümleler çocuklar için sakıncalı görülmüştür arkadaşlar.

Şeker Portakalı Okutan Öğretmene Soruşturma

Tüm asıl mesele buradan çıktı arkadaşlar. Okulda Şeker Portakalı kitabı için ödev veren öğretmeni bir veli BİMER ‘e şikayet ediyor. Bakanlıkta olayı araştırması için müfettişler görevlendiriyor. Sonuç olarak kitap 100 temel eser projesinden çıkarılıyor. Öğretmen arkadaşa bir ceza veya yaptırımın yapıldığını zannetmiyorum çünkü kitabı zaten bakanlık öneriyordu.

SONUÇ: Kitap beni etkilemedi ama kesinlikle zamanında okunduğu zaman çocuklarınızın kişiliğe yön verecek bir eser. %100 okutulmalıdır diye düşünüyorum. Puan olarak 10/9 veriyorum.

Diğer Kitap İncelemelerime de Bakmak İster misiniz?

YORUMLAR

  1. Bazı kitaplar kişiye hiç hitap etmiyor ne kadar popüler olsa da. Ben de Albert Camus'un Yabancı adlı kitabını sizin gibi nedenlerle alıp okumaya başladım. İçim daraldı okurken.

  2. Hocam şuan listemde Albert Camus 'un Tersi ve Yüzü kitabı var. Elimdekiler bitince ona başlayacam. Bugünde Dervişin Teselli Koleksiyonu 'na başladım hem Albert Camus 'tan hemde Şeker Portakalı kitabından alıntılar vardı. Değişik bir rastlantı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.