İmar Barışından Ne Kadar Gelir Elde Edildi?

Bugün imar affından toplanan para belli oldu arkadaşlar. Biliyorsunuz devlet imar barışından beklenen gelir olarak 40 milyar gelir tahmin ediyordu. Ama beklenenler gelişmedi ve 23.5 milyar TL toplandığı açıklandı. Yani tahminlerin yarısı kadar gelir geldi.

İmar Barışından elde edilen kazanç
İmar Barışından Ne Kadar Gelir Elde Edildi?

Geçen günlerde CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ” imar affından ne kadar para toplandı ” diye bir sorusu vardı. Bu soruya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum cevap verdi. Bakan 23 milyar 523 milyon 609 bin 133 lira ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı.

Arkadaşlar aslında kısa vadede imar barışı devlet kazancı olarak görülmemeli. Asıl hedef uzun vade. Şimdi kayıt altına alınan milyonlar her yıl birden fazla vergi kalemi ödemek zorunda buda uzun vadede büyük bir gelir olacaktır. Aslında hem devletin hemde vatandaşın kazançları büyük oldu diyebilirim. Bu kampanyadan bizde yararlandık diyebilirim. Kampanya dedim çünkü devlet hep böyle afları ara ara gerçekleştiriyordu. Ama bu sefer çok büyük bir kampanya yaptı diyebiliriz. Bir daha böyle bir kampanya gelir mi şuan için yakın zamanda imkansız diyorum. Tabi burası Türkiye yarın ne olur bilmiyorum.

İmar Barışı Başvurusu Sayısı

Bakan bu açıklamasında ayrıca imar barışına kaç kişi müracaat etti bu bilgiyi de kamuoyu ile paylaştı. Resmi verilere göre 08.06.2018 – 28.08.2019 tarihleri arasında toplamda 3 milyon 599 bin 867 adet Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapıldığı bilgisini verdi. Bazı sayfalarda 10 milyon falan yazmakta bu yazılanlar tahmindi arkadaşlar. Bakanın verdiği resmi sayılardır. Bu rakamlardan başka yazılanlara inanmayın. Ama toplamda imar barışı kaç kişi başvurdu sayısı bilinmemekte. Biliyorsunuz yapı kayıt belgesi için bile belirli şartlar vardı. Bu şartları sağlamayanların başvuruları iptal edildi.

İmar Affından Toplanan Para Nereye Gitti?

Bu konuda kesin bir veri yok ama tahmine göre hazineye aktarılacaktır para arkadaşlar. Çünkü başvuru sayısı belli kazanılan para belli. Onun için para hiç olamaz diye düşünüyorum. İnşallah gerekli yerlerde kullanılır. Aslında bu para direk deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm için durumu kötü olan vatandaşlar için kullanılmalıdır diye düşünüyorum. Her şeylerini iki göz eve veripte deprem yüzünden her şeylerini kaybeden insanları düşünemiyorum bile. Devletimiz iş işten geçmeden önce yardım elini uzatmalıdır.

İmar Affı Ne Zaman Başladı?

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.