Dün TOGG şirketi ilk defa yerli otomobillerimizi tanıttı. Tanıtımdan sonra hem ülkemizde hemde yurtdışında sosyal medyada gündem oldu. Bununla beraber ülkemizde kendini aydın ilan eden kesim tarafından linç girişimi başladı.
Bu kesim benim gözümde, Cem Yılmazın dediği gibi ” beyni yok, fikri var ” kategorisine giriyor. İşte bu kesime ne anlatırsanız anlatın, ne gösterirseniz gösterin fikirleri değişmez ve sabittir. Genede ben yerli ve milli otomobilimiz için olan doğruları yazmak istiyorum. Belki yanlışları düzeltebiliriz.
Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu yerli otomobil işi siyaset üstü bir konu ve milli bir projedir. Hangi partiyi destekliyorsanız, hangi lideri seviyorsanız sevmeye ve desteklemeye devam edin ama konu milli olunca lütfen gayeniz ortak olsun.
Başlıklar
- 1 Yerli ve Milli Otomobil Ne Demek?
- 2 Madde Madde Yerli Otomobil
- 2.1 1- Yerli Otomobilimizin Yüzde Kaçı Yerli?
- 2.2 2- Yıllardır Prototip Bitmedi Şimdi Neden Bitti?
- 2.3 3- Prototip Neden İtalya da Yapıldı?
- 2.4 4- Bundan Sonra Arabayı İtalyanlar mı Yapacak?
- 2.5 5- Tasarım Neden İtalyan?
- 2.6 6- Yerli Otomobilin Fabrikası Nerede?
- 2.7 7- Yerli Otomobilin Motoru Yerli mi?
- 2.8 8- Yerli Otomobil Yazılımı Yerli mi?
- 2.9 9- Yerli Otomobilin Adı – Markası Nedir?
- 2.10 10- Yerli Otomobilin Pili Yerli mi?
Yerli ve Milli Otomobil Ne Demek?
Şimdi bu konuyu anlayabilmeniz için iki ayrı kavramı çok iyi bilmeniz lazım. Bu kavramlardan birisi Yerli diğeri ise Milli ‘dir. Bu iki kavram birbirlerine çok yakın olsalar dahi anlamları farklıdır. Şunuda belirtim dünya üzerinde materyal seviyesinden, sistem seviyesine, sistem seviyesinden ise bütüne kadar ilerleyen bir ürün bulunmuyor. Çünkü bazı malzemelerin ve parçaların tedarik kısmını farklı yerlerden yapabiliyorsunuz. Ayrıca bazı parçaların üretimini yapmak pahalıya mal olabiliyor.
Milli Ürün Ne Demek?
Tasarımı veya parçalarını biz yapmasak dahi, ama ürünün uluslararası fikri hakları bize aitse bu ürün millidir. Bir ürün yerli olmasa dahi milli olabilir.
Yerli Ürün Ne Demek?
Tasarımı ve tüm parçalarının üretimi ülke içerisinde yapılan. Hammade ‘den son ürüne kadar olan ve sizin yönetiminizde gerçekleşen ürün, yerli üründür.
Madde Madde Yerli Otomobil
1- Yerli Otomobilimizin Yüzde Kaçı Yerli?
Sosyal medyada sanırım en çok kafa karışıklığı ve bilgi kirliliği bu alanda olmaktadır. Yukarıda vermiş olduğum kavramlar ve TOGG Ceo ‘su nun açıklamasına göre 2022 ‘de çıkan ilk aracımızın %51 ‘i yerli olacakmış. 2. ve 3. Araçlarımızda bu ordan %68 ‘e çıkacakmış. Kısacası aracımız piyasaya çıktığında %51 ‘i yerli ama %100 milli olacaktır.
2- Yıllardır Prototip Bitmedi Şimdi Neden Bitti?
Öcelikle 2016 yılında ki Saab projesi ile şimdi ki elektrikli proje birbirne karıştırılıyor. 2016 Yılında Saab firmasından 2 modelin tüm lisans hakları alınmıştı. Onun üstüne yerli ve milli araba geliştirilecekti. Ama gerçekler, teoride ki gibi uygulanamadı.
Peki Saap projesi çöp mü oldu?
Belki oradan, yeni aracımıza teknoloji transferi olmuştur. Bunu bilmemiyeceğiz. Anca yetkililer açıklarsa öğrenebiliriz.
3- Prototip Neden İtalya da Yapıldı?
Ülkemiz de pre-production için otomotiv şirketi yoktur. Şuanda ülkemizde ki fabrikalar hali hazırda ki araba modellerini üretmektedir. Yani siz gidipte Ford ‘un fabrikasına şuan ki üretiminizi durdurun da 1 adet şu prototip olan ürünü üretin diyemessiniz. Deseniz bile Ford bir araç için tüm üretim bantını ve tüm üretim faaliyetlerini sizler için değiştirmez. Bunu yapması milyonlarca dolara mal olur. Kısacası hali hazırda üretilen bir bant için tek bir vidayı bile yerinden oynatamassınız.
Customizing ( bir ürün grubunu müşteri yada kendi isteği doğrultusunda uyarlamaktır. ) için İtalya da kurulmuş şirketler var. İşte bu tip şirketlerde prototip hazırlamak hem ucuz hemde zamandan tasarruf imkanı verir. Bu şirkete 100 kadar mühendis gönderilmiş ve bizim istediklerimizin doğrultusunda fikri hakları tamamen bize ailt olan prototip hazırlanmıştır.
4- Bundan Sonra Arabayı İtalyanlar mı Yapacak?
Tabi ki hayır arkadaşlar. Tasarım ve Ar-Ge çalışmaları için gerekli zaman olmadığından customizing işlerini İtalya da yaptırdık. Prototip üzerinde gerekli testler ve sertifikasyon ( PPAP ) işleri bitince. Bursa ‘da kurulacak olan fabrikada seri üretime başlanacaktır. Resmi Gazete
Ayrıca TOGG ortaklarından biri olan Zorlu Grubu, Yerli Otomobil için üretilecek bataryaların fabrikasını 2018 yılında yapımına başladı bile. Kaynak
5- Tasarım Neden İtalyan?
Bir ürün alırken ilk önce tasarımına bakılır. Bu tüm dünya için geçerli bir kuraldır. Kendi yerli otomobilimiz için %100 kendi tasarımımızı oluşturacak yeterli zaman yoktu arkadaşlar. Şuan hazır olan bir otomobilin üzerine bile yeni tasarım yapmak yıllar alıyor. Bizim için bu süre daha uzun yıllar alabilirdi. Bu sefer treni kaçırmamak için Know-How ‘a sahip profesyonellerden ( Pininfarina ) destek alınması gayet başarılı bir yöntem. İlerisi için kendi mühendislerimiz ile yeni tasarımlar yapılabilir ki şuan ki tasarımda da Türk Mühendisler ( Helikopter modelleyen mühendisler, altta ki videoyu izlemenizi öneriyorum. 8 dk. ) çalışmıştır. Ayrıca şirket 18 tasarım evi ile görüşmüş hatta Murat Günak ‘tan yardım istenmiştir. ( Videoda 9.30 dk. başlıyor). Bunu bizzat TOGG Ceo ‘su Gürcan KARATAŞ söylemiştir. Sanki bu bilgiler vatandaştan saklanmış gibi yorumlar var. TOGG şirketinin Ceo ‘su canlı yayında Pininfarina ile çalışıldığını söylemiştir. Bu arada Pininfarina şirketi şimdiye kadar Ferrari, Lamborghini, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Cadillac, Volvo ve Peugeot gibi markaların tasarımını yapmıştır.
6- Yerli Otomobilin Fabrikası Nerede?
Prototip için fabrikaya ihtiyaç yoktur arkadaşlar. Diyelim ki önce fabrika kuruldu ve prototip üretildi. Prototip üzerinde bir çok sertifikasyonalar için bir çok testler yapılacak. Örneğin güvenlik için çarpışma testleri yapılacak. Ve bu testlerde bir hata bulunursa ne olacak? Tabi ki üretim bandınızı ve buna bağlı olan otomasyonunuzu değiştirmeniz gerekecek. Buda zaman ve milyonlarca dolara mal olacak. Şimdi bunlar gözönüne alınınca MANTIKLI olan yapılmış değil mi arkadaşlar?
Ayrıca resmi gazetede yerli otomobil fabrikasının nerede kurulacağı belli olmuştur. Fabrikanın inşaat süresi ve makinaların yerleştirilmesi toplam 18 ay sürecekmiş arkadaşlar.
7- Yerli Otomobilin Motoru Yerli mi?
TOGG şirketinin ortaklarından birisi olan Kıraça Holding ‘i araştırmanızı öneririm. Kendisinin bünyesinde Karsan ve Hexagon firmalarıda bulunmaktadır. Özellikle Hexagon firmasını araştırın. Kendilerinin hali hazırda elektirikli araçları mevcuttur. Hatta bu araçlarla dünyada ki ihalelere girmektedir. Örneğin New York şehri “Taxi of Tomorrow” ihalesinde finale kalmış ama kazanan Nissan olmuştur. Kısacası şuan ki kullanılan motor yerli motordur diye düşünüyorum. Tabi kesin bir açıklama yok. Motor ile yazdıklarım tamamen benim düşüncemdir.
Ayrıca elektrikli motorları şuan ki kullanılan içten yanmalı karışık motorlar ile kıyaslamayın bile. Elektrikli araçlarda soğutuculara, şanzumana, titreşim gidericilere, pistonlara vs. gibi parçalara ihtiyaç yoktur. Örneğin içten yanmalı motor ağırlığı yaklaşık 180 kilo iken elektrikli motor yaklaşık 30 kilodur. Elektirkli araçlarda aslında en önemli kısım yazılımdır.
Elektirkli arabaların çalışma prensibini ve motor teknolojisini anlamak için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.
8- Yerli Otomobil Yazılımı Yerli mi?
Bu konuda kesin bir açıklama mevcut arkadaşlar. Elektrikli yerli otomobilimizin elektronik güç ünitesinde %100 yerli yazlım kullanılmıştır.
9- Yerli Otomobilin Adı – Markası Nedir?
Arkadaşlar yerli aracımızın adı TOGG değildir. Buda doğru bilinen yanlışlardandır. TOGG Ceo ‘su yerli otomobilin adını 2020 yılının ortalarına doğru açıklanacağını söyledi.
10- Yerli Otomobilin Pili Yerli mi?
TOGG Ceo ‘su nun açıklamasına göre pilin hücrelerini dünyada 4-5 firmadan başkası yapamamaktadır. Bunlardan en iyisi ile anlaşılmış ve bu firmadan hücreler temin edilip ülkemizde paketlenecekmiş. Bu konuda daha iyi şeyler yapacağımızı düşünüyorum arkadaşlar çünkü bu birimin başında Can Baran vardır.
Peki Can Baran Kimdir?
Stanford Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği lisans eğitimi alan, aynı üniversitede Sivil-Çevre Mühendisliği dalında mastır yaptı. 2009 yılında 3 yıl 9 ay boyunda Teslada yazılım mühendisi olarak çalıştı. 2015 yılı Ağustos ayında ise Faraday Future’ın Kıdemli Veri Sistemleri Mühendisi olarak göreve başladı. Ottoo’da COO, olarak çalıştı. Şimdide TOGG mühendisi.
Son olarak sizden istediğim lütfen bu işe siyaset karıştırmadan, siyasi düşünceniz kadar milli olanlardan olmadan. Bu yazılan gerçeklere göre değerlendirme yapın.
Okuduğunuz için teşekkür ederim
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Yerli ve millî otomobil hakkında ben hâlâ nötrüm. Sosyal medyada tartışılanlardan farklı tilkiler var kafamda. 2 sene sonra bu yazıya bakalım birlikte ve konuşalım.
Bir de pil konusunda şöyle bir bilgi gördüm nette. Doğruluğu nedir acaba?
“Elektrikli otomobil hakkında enteresan bir bilgi.
60 KW/h gücündeki bir elektrik motorunu, ortalama bir hızda, 400 – 500 Km boyunca çalıştırabilecek Lityum – İyon pilinin bu günkü maddi değeri 87 bin dolardır.
Bu günkü kur ile 518,520.- TL değerindedir.
Sadece Pil.”
Araba %100 milli ama yerli olarak makalemdeki oranı araç fabrikadan çıktığı zaman öğreneceğiz. Gerçi CEO ‘su %51 diyor. Pil konusuna gelirsek, sizi daha araştırmacı bilirdim ve böyle sallama bir bilgiye inanacağınız aklıma gelmezdi.
Tesla 3 LR RWD 500 km 49.000 $
Tesla 3 MR 400 km 45.000$
Tesla 3 SR 300 km 35.000$
Demek ki tesla zararına satıyor hocam. 🙂
İngilizceniz olduğu için şu yazıyı anlarsınız.
https://www.greencarreports.com/news/1126308_electric-car-battery-prices-dropped-13-in-2019-will-reach-100-kwh-in-2023
Sanırım bizim araç çıkana kadar daha da düşecek fiyatlar 🙂
Ben inandım demedim ki sadece size sordum. Google Amcama sormaya fırsat bulamadım.
Arkadaşlara bende dedim yapmaz öyle şeyler. 🙂 Google yerine bana sormak biraz gurur verdi hocam 😀 teşekkürler.
Yerli ve Milli Otomobil konusunda akıllarda soru işareti bırakan bir çok konuya deginmişsiniz teşekkür ederim
Yazımı okuduğunuz için ben size teşekkür ederim, çünkü uzun bir makale oldu. Aslında benim düşüncelerimden çok bu işte uzman kişilerin görüşlerini derledim. Bilgi kirliliği için biraz olsa ışık tutabilirim diye düşündüm.
Yerli ve milli olayını sonunda biri ayırmış. Yazı baya iyiydi 👍
Teşekkürler hocam. Her zaman yerli ve milli karıştırılmış kavramlardır. Ama ikiside bize lazım kavramlar. %100 yerli yapana kadar %100 milli projeler ile kazanç elde etmeliyiz. Zamanla yerlilik artacaktır hocam.