Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigoriy Petrov Kitap İncelemesi ve Yorumları

Şimdiye kadar her zaman en çok satanlar listesinde gördüğüm, ayrıca herkesin ağzında ve yayın evi farketmeksizin tüm Beyaz Zambaklar Ülkesinde ki kitapların üzerinde basılı olan ” Atatürk ‘ün Okulların Müfredatına Konulması İstediği Kitap ” diye bilinen o ünlü kitabı okuma fırsatı buldum.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Peki kitap gerçekten anlatıldığı gibi miydi? Beyaz zambaklar ülkesinde hangi yayınevi daha iyi? Beyaz zambaklar ülkesinde hangi yayınevinden almalı? Gibi sorularınızın cevabını da bulabileceksiniz.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Bilinmesi Gerekenler

Kitabımız toplam 239 sayfadır. Kitabın yazarı Grigoriy Petrov ‘dir. Koridor Yayınları tarafından basılmıştır. Kitabımız Roman, Anı ve Seyahatname kategorisindedir. Kitabın orijinal adı Финляндия, страна белых лилий. Kitabı amazon.com.tr ‘den 7.00 TL ‘ye karton kapaklı şekilde aldım.

Beyaz Zambaklar Ülkesi Hangi Ülkeyi Anlatmaktadır?

Bu soruyu bir çok yerde gördüm, kitabımız baştan sona Fin halkını yani Finlandiya ‘yı anlatmaktadır.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Yer ve Zaman Nedir?

Beyaz Zambaklar Ülkesinde olayın geçtiği zaman 1811 ‘li yıllar yani 19. Yüzyıl arkadaşlar. Yer ve mekanlar Finlandiya ‘da geçmektedir.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigoriy Petrov Yorum ve Eleştirilerim

Kitabımız, Finlandiya ‘nın 1809 yılına kadar tüm üst tabakasının İsveçli olduğu ve İsveçe bağlı bir ülke olduğunu, 1809 yılından sonra ise Rusya ‘ya bağlı bir ülke ama kendi anayasasını, dilini ve eğitim sistemini kurmasına izin verilmiş özerk bir ülkeye dönüşmesini, bu dönüşüm sırasında eğitimde, tarımda, ticarette, sanatta, siyasette ve sağlıkta nasıl kalkındığını, kendi tabirleriyle bataklıklar ülkesinin nasıl bataklıktan çıktığını konu alıyor.

Grigoriy Petrov, bu başkaldırışı ” hayatın mimarları ” diyerek biraz ütopik bir şekilde bizlere anlatıyor. Peki bu kanıya nasıl vardım. Şöyle ki ön sözde ” Petrov ‘un Finlandiya ‘da bulunduğuna dair günümüze ulaşan gerçek bilgi ve kanıt çok azdır. Ayrıca Hikayede yazarın hayal gücü ile gerçek olaylar birbirine geçmekte, Fin tarihinin gerçek çizgileri belirsizleşmektedir. Vaat edilen toprakları andıran güzel bir hayali temsil etmektedir. ” açıklamaları mevcuttur. Zaten kitabı okuyup bitirdiğinizde ne demek istendiğini anlayacaksınız.

Ayrıca Petrov kitaptaki karakterleri birer kahraman ilan etmiştir. Bu adamlar konuşurken Dünya duruyor gibi bahsediyor. Şuan ki Finlandiyalılar belki bu kadar övmüyordur diye düşünüyorum. Mesela ön sözde şöyle bir açıklama mevcut ” Grigoriy Petrov ‘un Finlandiya ve bu ülkenin kurucusu olan büyük şahsiyetleri anlatan ütopik bir hikaye, bir masal yarattığını söylemiştik ” bu fikre aynen katılıyorum. Bu kişiler eminim gerçekte ülkeleri için büyük işler yapmıştır ama Petrov ‘un anlattığı gibide olduğunu düşünmüyorum. Bu adamların önüne hiç mi engel çıkmadı? Hiç mi fikir ayrılıkları olmadı? Bu kişiler sadece konuşarak mı bir ülkeyi şahlandırdı? Aslında bu işlerin kolay olmadığının bir kanıtı ülkemizde de gerçekleşti. Tabi ki konuşarak değil tankla tüfekle oldu. 1960…

1960 Darbesi ile Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Kitaptan bir alıntı ” 1960 yılında General Cemal Gürsel önderliğinde gerçekleşen askeri darbeden bir kaç ay sonra, darbe sürecinde yer alan subayların dünya görüşü ve eğitim seviyelerini değerlendirmek üzere bir anket yapıldı. Ankette yer alan sorulardan birisi ” Sizi en çok etkileyen kitap hangisidir? ” şeklinde olup, ankete takılan subayların büyük kısmı bu soruya, Beyaz Zambaklar Ülkesinde ” cevabını vermiştir. Görüldüğü gibi bizim millet Petrov ‘un ütopik kalkınmasını yanlış anlayıp darbe yapmıştır. Ama bizim okuduğumuz Finlandiya ‘sında asılan Başbakan veya darbe yapan bir ordu yoktu.

Burada ayrıca bir konuya değinmek istiyorum koridor yayınları yukarıdaki açıklamaya şöyle devam ediyor. ” … ekonomik ve kültürel atılımın gerçekleşmesi için, her şeyden önce, bir ülkede tutarlı ve iyi düşünülmüş devlet politikalarının uygulanmaya konması gerekmektedir. Aksi takdirde, gayretli insanlar tarafından kişisel çabalar ve emek sonucu elde edilen başarılar … yok olup gidecektir. ” (syf.49) Darbe açıklamasından sonra gelen bu açıklama acaba darbeye destek anlamına mı geliyor? Bu gayretli insanlar kim oluyor acaba?

Dediğim gibi bu işler ütopik düşüncelerle olmaz. Grigoriy Petrov ‘un dediği ” halkın aydınlanması belirli bir kesimde değil, tüm halk üzerinde olmalıdır. ” Yoksa sonuç; hayaller Beyaz Zambaklar Ülkesi, gerçekler Türkiye deki gibi darbe ile sonuçlanır. Bir kitap okuyup darbe olursa seçilmiş başbakanda asılır.

Gerçekte Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Grigoriy Petrov, bir ülkenin şartlar ne olursa olsun aydınları ile milletçe beraber nasıl kalkınabileceğinin en güzel örneklerinden birini anlatmak istiyor. Millet bilincinin oluşması, eğitim, sağlık, üretim açısından yazıldığı tarihlere göre çok kaliteli bir kitap. Hatta didaktik bir kitapta diyebiliriz.

Kitabın bir çok yerinden ders çıkartabilirsiniz ve hatta ülkenize uygulayabilirsiniz ama günümüzde bunları uygulamak biraz ütopik kaçıyor. Çünkü kitabın yazılması ve olayların geçtiği tarih ile şimdiki zaman arasında çok büyük kültür farklılıkları ve teknolojik farklılıklar mevcuttur. Aslında Finlandiya gibi milletçe kalkınma hakkımızı kurtuluş savaşımızda başarılı bir şekilde verdik. Finlandiya gibi bir çok ülke bulabilirsiniz Almanya, Japonya vs. ama Türkiye gibi bir ülke bulamazsınız sanırım.

Kitabın da ülkemizde bu kadar ünlü olmasının sebebi Atatürk ‘tür. Grigoriy Petrov, kitabı kendi ülkesi Rusya için yazmıştır ama oraya bile 70-80 yıl sonra çevrilmiştir.

Diğer Kitap İncelemelerime de Bakmak İster misiniz?

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitabından Alıntılar ve Sözler

  • Geldim, gördüm, konuştum, mutluyum
  • Yaşam Mimarları
  • Yeni nesil insanlara geçerliliğini çoktan kaybetmiş yönetim şekilleri zorla dayatılamaz.
  • Halk nasılsa, onu yönetenlerde öyledir.
  • Aydın olmak gösterişli bir kıyafet giymek yahut kolalı bir yaka ve modaya göre şapkayla dolaşmak değildir. Aydınlar halkın beynidir.
  • Aydın olarak sizlerin vazifesi halkın zekasını, vicdanını, irade ve enerjisini uyandırmak ve harekete geçirmektir.
  • Basın bedenini satmakla geçinen hayat kadınınına benzer.
  • Aydınlar halkın ışık saçan düşüncesi, ülkenin eğitimli beyin gücüdür. Kendi aydın kesimine sahip olmayan ülke bedbahtır, şanssızdır.
  • Dünyadaki birçok halkın yamyamlık durumundan henüz kurtulmadıkları, sadece insan yeme yöntemlerinin farklılaştığı sonucuna vardım.

SONUÇ: Kitabı birazcık abartılmış şekilde buldum ama kitabı kesinlikle okumanızı öneriyorum. Ne olursa olsun sizin ufkunuzu açacak ve size bilgi katacak bir kitap. Beyaz zambaklar ülkesinde hangi yayınevi daha iyi? derseniz ben koridor aldım çevirisi gayet akıcı ve güzeldi.

24 Ekim 2018

Edebiyat Nedir?

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.