Otobüste Evcil Hayvan Taşımak Serbest Oldu 2020

Otobülerde canlı hayvan taşınması 2020

Otobüste canlı hayvan taşıma yönetmeliği ( 2020 ) değişikliği ile artık şehirlerarası otobüslerde evcil hayvanları kucağımızda veya yanımızda taşıyabileceğiz. Tabi bu durum ben dahil ( tüylü hayvanlara alerjim olduğu için ) bir çok kişiyi rahatsız etmiş olabilir.

Önceki evcil hayvan taşıma yönetmeliği ‘ne göre hayvanlar uyutulup bagajların uygun bölgesinde taşınıyorlardı. Değişen yönetmelik ile ” hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir ” diye değiştirdi. Tabi bu değişiklik önümüze gelen her evcil hayvanı otobüste taşıyabileceğiniz anlamına gelmiyor. Devlet bazı şartlar getirmiş;

Otobüste Hangi Evcil Hayvanlar Taşınır ve Şartları Nelerdir?

  • Taşımak istediğiniz evcil hayvanın aşı karnesi olmak zorunda,
  • Taşınabilir evcil hayvanların listesi olarak; Kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi.
  • Özel kafesleri kilitli olmak şartıyla,

    Otobüslerde evcil hayvanlarınız, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Peki evcil hayvan taşımak istemeyen otobüs firmalarına verilecek ceza nedir? Oda yönetmelikte ” Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir. ” diyor. Bu cezanın caydırıcılığı ne kadar etkili bilemiyorum!

Bkz. Otobüste canlı hayvan taşıma yönetmeliği Resmi Gazete

Otobüste Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği 2020

Otobüste Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği ile Oluşacak Sorunlar

Bu değişen yeni yönetmelik ile ” Evcil Hayvan Kabul Eden Otobüs Firmaları ” ve ” Otobüste Canlı Hayvan Taşıma Cezası ” gibi arama yapmanıza gerek kalmadı ama ben bu yönetmeliğin uygulanabilirlik kısmında pek çok sorun çıkacağını düşünüyorum.

  • Mesela Otobüsüne çeşitli nedenlerden dolayı evcil hayvan almak istemeyen firmalar, taşınabilir hayvan listesinde ki ” tehlike arz edenler hariç ” ibaresini kullanarak, ” getirilen hayvan saldırgan bir tutum sergilemektedir, diğer yolculara havlayıp saldırma teşebbüsünde bulunmuştur ” diyerek tutanak tutacaktır, bu tutanağı da 1-2 kişiye imzalattı mı firmayı haklı duruma getirecektir diye düşünüyorum.
  • Ayrıca 50 kişilik araçta illa ki bu hayvanlardan korkanlar ( bir arkadaşım tüm köpeklere yaklaşamaz ve aynı odada bulunamaz ) yada alerjisi olanlar ( ki bende tüylü hayvanlara yaklaşamam ) çıkacaktır. Peki bu durumda ne olacak?
  • Başka bir sorun diyelim ki firma otobüse evcil hayvanınızı aldı. Şoförünüz tüm dikkatini yola vermiş bir şekilde ilerlerken, köpeğiniz bir anda havlamaya başlayıp, şoförün dikkatinin dağılmasına sebep olarak bir kazaya sebep verirse ne olacak?
  • Ya da kavgaya en çok sebep olabilecek, hayvanınız tuvalet ihtiyacını kafasine yaptığında ki durum olacaktır. Çünkü otobüse ister istemez bir koku yayılacaktır diye düşünüyorum.
  • Biliyorsunuz uzun yolculuklarda şoför sayısı 2 ‘dir. Eğer yanınıza aldığınız evcil hayvanınızın çıkardı sesten uyuyan 2. Şoför uykusunu alamazsa ne olacak?

    Bu sebeplerden dolayı sosyal medyada çok tartışmalar çıkar gibi geliyor arkadaşlar.

EKLEME: 12.02.2020 Tarihinde Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım Kedi, Köpek ve Kuş gibi evcil hayvanların otobüsle taşınması için yeni kuralların belirlenip bakanlığa bildileceğini söyledi. İşte yeni kurallar.

  • Örneğin evcil hayvanları ile yolculuk yapmak isteyen vatandaşlarımız 72 saat öncesinden bu durumu firmaya bildirmesi gerekecek.
  • Her otobüste bir hayvan taşınacak çünkü diğer evcil hayvanlar birbirlerini gördüklerinde çıkardıkları sesler diğer yolcuları rahatsız ediyor.
  • Diğer bir alternatif kuralımız ise otobüs firmaları hayvanlı-hayvansız iki farklı sefer koyacak

Bu maddeler her iki tarafın kabul edebileceği mantıklı kurallar gibi geldi bana. Siz ne düşünüyor sunuz?

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.