2020 yılında uyuz hastalığında ciddi bir artış söz konusu arkadaşlar. Bu yazımda Uyuz hastalığı nedir? Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Uyuz hastalığı bulaşıcı mıdır? Sorularının cevabını bulabileceksiniz.
Başlıklar
Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bir tür cilt hastalığıdır. Bu böcek cildimizin üst katmanına yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu böcek deriminiz üst kısmında tüneller açarak ilerler, işte bu ilerleme sırasında kaşıntı meydana gelir. Ayrıca bu tünellere yumurtasını ve dışkısını bırakır. Bu böcek 0,3 ile 0,5 mm boyutlarındadır. Onun için gözle görülmesi çok zordur.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Uyuz hastalığı dünya genelinde yaygın bir bulaşıcı hastalıktır. Onun için belirtilerini iyi bilmeniz lazım.
- Genellikle dirsek, koltuk altı, bilek, göğüs, ayak, kalça, bel ve parmak aralarında kaşıntıya yol açar.
- Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
- Çocuklarda kulak arkası, yüz, avuç içi ve ayak tabanında da kaşıntı oluşabilir.
- Bu akarın açtığı tüneller, cildimizin dışından görülebilir. Bu tüneller beyaz veya gri renkli 1-10 mm boyutunda olabilir.
- Geceleri artan kaşıntı, yanma ve batma hissi.
- Sıcak banyo ile artan kaşıntı.
- Cildimizin yüzeyinde inci tanesi gibi içi sıvı dolu lezyonlar.
- Vücudun genelinde kızarıklık,
- Vücudun genelinde döküntüler,
- Vücudun genelinde yaraların çıkması.
Uyuz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
Uyuz paraziti size bulaştıktan 3-6 hafta sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Eğer daha önce uyuz hastalığı geçirmişseniz bu süre 1-4 güne iner.
Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?
Kedi, köpek gibi evcil havyanlardan geçmez arkadaşlar. Evcil havyanlardan geçen uyuz böceği, insan cildinden içeri giremez ve cilt yüzeyinde de fazla yaşayamaz ölür. Önemli olan insan insana geçen uyuz hastalığıdır.
Uyuz Hastalığı Bulaşıcı mı?
Uyuz hastalığı son derece bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında etkinliği artar. Toplu yaşam alanlarında uyuz paraziti çok hızlı bir şekilde insandan insana bulaşabilir. Okullarda, kreşlerde, askeri kışlalarda, huzurevlerinde, bakımevlerinde ki hasta kişilerde 10 dakika uzun süreli temaslarda, cinsel ilişki sırasında ve aynı yatakta uyumak bulaşma riski çok yüksektir. El sıkışma ile bulaşma riski düşüktür.
Aynı zamanda hasta kişilerin havlusunu, çamaşırını, giysilerini ve çarşafını kullanmak ta yüksek bulaşıcı riski taşımaktadır.
Uyuz Böceği Eşyalar Üzerinde Kaç Gün Yaşar?
Uyuz böceği vücut dışında, eşyaların üzerinde 2-3 gün yaşayabilir. Onun için yıkayamadığınız eşyaları ağzı kapalı poşetlere koyup en az 72 saat beklemelisiniz. Anca bu sürenin sonunda eşyalarınızı kullanmalısınız.
Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Aslında hastalığın tedavisi basittir ve etkilidir. Ama hastalığın tekrarlaması ve son zamanlarda vaka sayısının artmasının en büyük nedeni hasta kişilerin ”uyuz hastalığı bitkisel tedavisi” başlığı altında uyuz tedavisinde sirke, uyuz tedavisi tuz gibi yöntemleri kullanması kaynaklıdır. Bu yöntemlerin uyuz hastalığını tedavi etme olasılığı belirsizdir. Herhangi bir bilimsel kanıtları yoktur. Buna rağmen halk arasında bu yöntenler gittikçe yaygınlaşıyor. Bu yöntemler yaygınlaştıkça hastalığın bulaşma olasılığı daha da artıyor. 2020 yılında olduğu gibi uyuz vakası inanılmaz bir şekilde artış göstermiştir.
Uyuz hastalığının tedavisinde doktorunuz krem veya losyon reçete edecektir. Bu ilaçların uygulaması şu şekildedir;
- İlaç duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda uygulanmalıdır.
- İlaç boyundan aşağı tüm vücuda sürülmelidir.
- İlaç dirsek, koltuk altı, bilek, göğüs, ayak, kalça, bel, genital bölgeler ve parmak aralarına daha dikkatli sürülmelidir.
- İlaç çocuklarda kulak arkası, yüz, avuç içi ve ayak tabanına daha dikkatli sürülmelidir.
- İlaç uygulandıktan sonra 8 saat içerisinde eller yıkanırsa, ilaç tekrar uygulanmalıdır.
- Tek doz ilaç uygulamasında 12 saat sonra, 3 gün arka arkaya ilaç uygulamasında 3. Günün sonunda ( bu süre doktorunuzun reçetesine göre değişebilir ) vücut yıkanır ve temiz kıyafetler giyinilir. Yatak çarşafları ve havlular değiştirilir.
- Doktorunuz 7 gün sonunda tekrar 2. Bir uygulama isteyebilir.
- Aynı ortamda yaşan kişiler hasta bile olmasa bu uygulamaları yapmaları gerekmektedir.
- İlaç uygulaması aynı ortamda yaşayan tüm bireylere aynı anda ve zamanda uygulanmalıdır.
Bu maddelere tamamen uyulması ile uyuzdan tamamen kurtulabilirsiniz.
Uyuz Hastalığından Nasıl Korunulur?
- En etkili yöntem hasta olan kişi ile direk temas halinde olmamaktır.
- Çarşaflar, giysiler ve havlular yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve ütülenmelidir.
- Yıkanmayan malzemeler ağzı kapalı bir poşete konulup en az 72 saat kullanılmamalıdır. Çünkü uyuz böceği vücut dışında 2-3 gün yaşayabilmektedir.
- Ev elektrikli süpürge ile iyice temizlenmelidir. Özellikle halılar, yataklar.
- Yüzeyler ( duvarlar, dolaplar ) çamaşır suyu veya sıcak su ile silinmelidir.
Uyuz Hastalığı Resmi
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?