Şuan tüm Dünya iki şeye odaklanmış durumda 1. si Korona Virüsü ‘nün ilacı bulundu mu? 2. si Korona Virüsü ‘nün aşısı bulundu mu? Bu konularda çok bilgi kirliliği bunmaktadır. Onun için sosyal medyada önünüze çıkan her haberi, yazıyı gerçek zannetmeyin. Onun için bu yazımda tamamen bilim insanlarının açıklamaları yer alacak.
Şuan için Dünya ‘da bu virüse karşı etkili şekilde bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç yok arkadaşlar. Ama şuan zor bir zamandan geçildiği için hastalara, virüse etkili olduğu düşünülen ilaçlar verilmekte. Zaten tüm Dünya ‘da 3 veya 4 ilaç söz konusu arkadaşlar. Bu ilaçların hepside ülkemizde bulunmakta ve hastalara kullanılmaktadır.
Her ne kadar olumsuzda olsa şunuda belirtmeden edemiyeceğim. Bir ilacın normal şartlarda geliştirilmesi 5 ile 7 yıl arasında sürmektedir. Yani corona virüsüne karşı sıfırdan bir ilacın geliştirilmesi yıllar alacaktır.
Korona Virüsü ‘nün İlacı Ne Zaman Çıkacak?
Yukarıda da bahsedildiği gibi yıllar süren çalışmaları aylara sığdırılmaya çalışılıyor arkadaşlar. Mesela A.B.D şuanda 300 ‘e yakın klinik çalışma mevcutmuş. Bu çalışmalar var olan ilaçları covid-19 üzerine denemeye yönelik çalışmalar. Ayrıca ilaç kombinasyonları deneniyor. Birde laboratuvar ortamında faz 1 deneylerine başlanılmış bir çok çalışma mevcutmuş.
Bilim İnsanları şuan laboratuvar deneylerinde virüsün çoğalmasını veya hücreye girmesini çok kolay şekilde engelleyebiliyorlar ama bu sonuçlar insanlar üzerinde çok farklılık gösteriyor. Çünkü o ilacın insan vücudunda belirli bir dozaja gelmesi lazım. İnsan dinamiğide bunu etkiliyor işte. Ayrıca bu ilaçların ciddi derecede yan etkisi var. Doz biraz arttırılırsa ölüme sebebiyet bile verebilir.
Amerika Jakcson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz ‘ın coronavirüs ilaçları hakkındaki son twitini sizlerle paylaşmak isterim.
Derya hocamızın bahsettiği makale https://www.nature.com/articles/s41586-020-2223-y
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sevgi Salman Ünver, Dünyada koronavirüs için yapılan ilaç çalışmalarının sayılarını infografi şeklinde paylaşmış. Bu grafige göre Covid-19 ile mücadelede mevcut 440 klinik çalışma yürütülmekte. İnsan faz çalışmalarına başlanmış 186 çalışma var. Faz 1-4 çalışmaları aşamasında 205 çalışma var. 8 aşı çalışmasında.4’ü insan denemeleri başladı. Çalışmaların büyük bir kısmı mevcut moleküllerin korona tedavisi için denenmesi şeklinde dizayn edilmiş.
Bu bilgiler ışığında koronavirüs ilacı yakın zamanda çıkacaktır inşallah.
Korona Virüsü ‘nün Tedavisi Nasıl Oluyor?
Türkiye Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay AZAP ‘ın açıklamalarına göre ülkemizde 2 türlü tedavi uygulanmaktadır;
- Destek Tedavisi: Virüsün vücutta yaratmış olduğu organ hasarlarını giderecek şekilde uygulanan tedavi. Yani akciğer, böbrekler, pıhtılaşma sistemi ile ilgili olan bozuklukları olabildiğince düzeltip, desteklemek.
- Virüse Karşı Etkili Olduğu Düşünülen İlaç Tedavisi: Bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç yok. Ama küçük çalışmalara dayanan bir takım ilaçlar söz konusu. Bu ilaçlarla yapılan tedavi yöntemidir.
Bu ilaç tedavilerine ek olarak antikor, kökhücre ve yüksek doz C vitamini tedavisi uygulanmaktadır.
Korona Virüs ‘ün ilacı hakkındaki son gelişmeleri bu makalemden takip edebilirsiniz arkadaşlar.
Kaynaklar
Prof. Dr. Derya Unutmaz
Dr. Sevgi Salman Ünver
Doç. Dr. Ümit Savaşçı
Prof. Dr. Berrin Pehlivan
https://clinicaltrials.gov/
https://www.nature.com/
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?