Sayın Profesörler, Kahramanmaraş 112 Acil Çağrı Merkezi 2020 yılında 112’ye gelen asılsız ihbarlar ‘ın verileri paylaştı. Verilerini inceleyince şok geçirdim desem yeridir.
112’ye Gelen Asılsız İhbarların Sayısı
Kahramanmaraş 112 Acile 2020 yılında 1 milyon 405 bin çağrı gelmiş ve bu çağrıların 434 bini ‘Acil çağrı merkezi, konuşmalarınız kaydedilecektir’ sesini duyduklarında kapatanlarmış. Geriye kalan 971 bin çağrıdan 451 bin tanesi gerçek vakalar. 510 bini ise asılsız çağrıymış. Düşünebiliyormusunuz çağrıların %53 ‘ü asılsız çıkmış. Aslında bu oran kötü görünsede geçmiş yıllara göre çok çok iyi bir oran. Düşünün 2016 yılındaki asılsız çağrı oranı tam %88 ‘miş. Demekki toplumumuz yavaşta olsa gelişiyor.
Ama bu durum sadece Kahramanmaraş için geçerli değil hatta daha büyük şehirlerde durum daha vahim. Örneğin 2019 yılında Antalya 112 acile gelen ihbarların sayısı 3.165.891 ‘miş. Bu sayısının %61 i asılsız çıkmış. ( Antalya valiliğinin açıklaması ) Yani nüfus arttıkça asılsız çağrı oranıda artıyor gibi sayın profesörler.
112’ye Gelen İlginç Telefonlar
Açıklanan veriler arasında 112’ye gelen asılsız ihbarların içeriğide paylaşılmış işte o ihbarlardan bazıları;
- İneğim hasta oldu ambulans gönderir misiniz?
- Bir vatandaş internet paketi olmadığını belirtip 112 ‘den trileçe tarifesi istemiş.
- Bir vatandaş, ”Benim kızım, çocuğum çok hasta ölüyor. Lütfen acil ambulans gönderin’ demişti. Adres bilgilerini alıp ekipleri yönlendirdik. Meğer kedisi hastaymış.
- Bir hanımefendi arayarak, halı yıkadığını belirtip itfaiye istediğini söylemiş.
- ‘Paça içtikten sonra şekerimi ölçebilir misiniz?’ diyerek ambulans isteyen olmuş.
- Bir vatandaşın üst kattaki komşum koronavirüs olmuş. Yemek yediği sofrayı balkondan aşağı silkeliyor bahçedeki tavuklar da bu kırıntıları yemiş. ‘Ben de o tavukları kestim yedim korona olur muyum? diye 112 acile sormuş.
- Evime yarasa girdi korona olur muyum?
- ‘Ayşe’m doğum yaptı’ şeklinde çağrı düşüyor. Arkadaşlar insan doğum yaptığını düşünerek ambulans çıkardılar, meğerse vatandaşımızın ineği doğum yapıyormuş.
- Kış aylarında kapanan yolu açtırmak adına asılsız ihbarlarda bulunanlar çokmuş.
Görüldüğü gibi bunun gibi yüzlerce, binlerce saçma sapan ihbarlar geliyormuş ve şunu unutmayın yapılan her asılsız ihbar bir gün sizin hayatınızdan veya sevdiklerinizin hayatından çalacak.
Daha ciddi konular üzerine konuşmaya var mısınız?
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?