TCK’nın 316. Maddesi Nedir?

104 emekli amiralin bildirisi sonucunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın TCK’nın 316. maddesi kapsamında ele alındığını belirttiler. Peki bu TCK’nın 316. Maddesi Nedir? 316. Madde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ‘na göre neyi kapsıyor? Bunlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Türk Ceza Kanunu ‘nun 316. Maddesi

TCK'nın 316. Maddesi Nedir?
Türk Ceza Kanunu ‘nun 316. Maddesi

Suç İçin Anlaşma

Madde 316 – (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.

Kanun maddesinin tamamına ulaşmak için: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf

TCK’nın 316. Maddesinin Gerekçesi

Suç işlemek için örgüt kurma ve diğer örgüt suçlarından farklı olarak bu maddede iki veya daha fazla kişinin anlaşması yeterlidir. Ayrıca devletin güvenliği ve anayasal düzeni, anayasal düzenin işleyişine karşı suçlardan herhangi birini işlemek üzere fikren anlaşılması bile suçun oluşumu için yeterlidir.

Maddenin 2. Fıkrasında ise etkin bir pişmanlıktan bahsetmektedir. Yani fikren anlaşılan suçun hareketinden önce veya soruşturma başlamadan önce bu anlaşmadan çekilenlere ceza verilmeyecektir. Ama soruşturma başladıktan sonra çekilenler bu etkin pişmanlıktan yararlanamayacaktır.

25 Aralık 2018

AGİ Nedir?

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.