Esrarın istenildiği zaman kolaylıkla bırakılabilen bir madde olduğu inanışı yapılan araştırmalar ile değişmeye başlamıştır. Sık ve düzenli kullanımda esrar bağımlılığı gelişir. Esrar, yoksunluk belirtileri de oluşturur. Yoksunluk belirtileri hafif ama uzun sürelidir.
Başlıklar
Esrarın Etkileri
- Esrarın bellek üstünde etkisi çok fazladır. Kişinin düşünme, öğrenme ve sorun çözme yetisini azaltır. Bu etkileri, özellikle ergenlerde daha belirgindir.
- Duman yoluyla sürekli kullanım sonucunda akciğer kanserine yol açabilir.
- Renk, ses ve zaman algısında değişikliklere neden olur. ( Örneğin; kişi 5 dakikalık bir süreyi saatler geçirmiş gibi algılayabilir.)
- Kullanım sonrasında korku, panik ve kuşku hali ortaya çıkmasına ve depresyona yol açabilir.
- Düzenli ve uzun süreli kullanım isteksizlik, pasiflik, tembellik gibi durumlara yol açar. Bu duruma demotivasyon sendromu adı verilir.
- Şizofreni bozukluğu geliştirdiği gözlenmiştir. Esrar kullananlarda, esrar kullanmayanlara göre şizofreni gelişme riski 7 kat daha fazladır; 18 yaşında başlayanlarda risk normal popülasyona göre iki katken, 15 yaşında kullanıma başlayanlarda riskin dört kat arttırdığı saptanmıştır.
Genel anlamda esrarın beyne zararları ve esrarın psikolojik etkileri çok büyüktür.
Esrarın Yoksunluk Belirtileri
Esrarı bıraktıktan sonra yan etkilerinin büyük bir çoğunluğu, ruhsal ( kaygı, huzursuzluk, uykusuzluk ) ve davranışsal boyuttadır.
Ruhsal ve davranışsal belirtilerin yanı sıra kilo kaybı ve ellerde titreme gibi fiziksel belirtiler de görülebilir. Kullanılmadığı zamanlarda rahatlayamama, gevşeyememe ve uyku bozukluğu ortaya çıkabilir.
Esrarın Etkisi Vücuttan Ne Zaman Geçer?
Esrar yoksunluğu belirtileri, genellikle bırakıldıktan sonra,
- 3-12 saat içinde başlar,
- 1-2 günde zirve yapar,
- 1-2 hafta devam eder.
Esrarin etkileri ‘nden kurtulmak için YEDAM ‘dan ücretsiz şekilde destek alabilirsiniz arkadaşlar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?