Türkiye’deki zehirli örümcek türleri ve isimlerini tek tek resimleri ile birlikte paylaşacağım. Gerçi ülkemizde zehirli örümcek türü çok bulunmamaktadır.
Türkiyedeki zehirli örümcek türleri yüzünden şimdiye kadar ölen olmadı ama ölmeyecek anlamına gelmiyor. Yani bu konuda dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle ormanlık alanlarda yaşayan kişiler için. Köy gibi yerleşim yerlerinde yaşayanlar için pek sorun görmüyorum çünkü genelde köylüler tavuk besler. Tavuk örümcek, akrep gibi eklem bacaklıların 1. Düşmanıdır.
Bakınız: En Güzel Okyanus Fotoğrafları 2021
Tavuk varsa kene, örümcek, akrep ve hatta yılan bile yaklaşmaz. Onun için belki örümcek ısırığından kimse ölmemiştir.
Başlıklar
Ülkemizdeki Zehirli Örümcek Türleri ve İsimleri
Tespih Böceği Örümceği
Büyüklüğü 9-15 mm boyutunda değişmektedir. Bacakları oldukça kalın ve kırmızımsı-turuncu renktedir. Karın kısmı gri veya sarımsı kahverengi renkte olup yumurta biçimindedir. Bodrum gibi nemli ve rutubetli yerleri seven bu tür taş, kütük ve buna benzer cisimler altında da görülebilmektedir.
Ağ örüp beklemek yerine, av peşinde koşan gececi türdür. Yaygın olarak Avrasya ve Akdeniz ülkelerinde görülmektedir. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Bölgeleri’de görülmüştür.
Akdeniz Kara Dul Örümceği
Büyüklüğü 4-15 mm boyutunda değişmektedir. Bacakları uzun ve siyah renktedir. Sırt kısmında bulunan on üç nokta ile tanımlanır. Bu noktalar genellikle kırmızı renktedir, ancak sarı veya turuncu da olabilmektedir. Bozkırlarda ve diğer otlaklarda yaşar ve tahılın hasat edildiği alanlarda dikkat edilmesi gereklidir.
Ülkemizde İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Van ve Kars’ta kayıtlara geçmiş bir türdür.
Akdeniz Münzevi Örümceği
Büyüklüğü 7-10 mm boyutunda değişmektedir. Bacakları uzun ve turuncu-kahverengi renktedir. Kulübelerde, mahzenlerde ve atölyelerde yaşarlar. Diğer örümcek türleri dahil bir çok küçük böcekle beslenmektedir.
Ülkemizde Muğla, Hatay, Kahramanmaraş ve Mardin’de kaydedilmiştir.
Kese Örümceği
Büyüklüğü 5-10 mm boyutunda değişmektedir. Vücutları sarımsı ve kırmızımsı renktedir. Sıcak ve kuru yerleri tercih ederler. Daha çok tarla ve bahçelerde yaprakların arasında, mahzenlerde, atölyelerde, evlerin içinde ve çevresinde bulunurlar. Geceleri avlanan bir türdür.
Ülkemizde Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde görülmektedir.
Yukarıdaki örümcekler Türkiye’deki zehirli örümcek türleri ‘dir. Yoksa ülkemizde 690 tür örümcek bulunmaktadır.
Kaynaklar
http://www.findaspider.org.au/find/spiders/227.htm
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?