Güneşin En Net Görüntüsü Çekildi

Güneşin en net görüntüsü, ABD Ulusal Güneş Rasathanesi ‘ne ait olan Dünya ‘nın en büyük teleskobu olma ünvanına sahip Inouye güneş teleskobu tarafından çekildi.

Inouye teleskobu Haleakala yanardağının zirvesine yani 3.000 kilometre yükseklikte kuruldu. Dört metrelik çapıyla dünyanın en büyük aynasına sahip ve 30 kilometre çözünürlüğe sahip bir teleskop arkadaşlar.

İşte bu teleskop Güneş’in şimdiye kadar en ayrıntılı görüntülerini çekti.

Güneşin En Net Görüntüsü

Resimde gördüğünüz her baklava dilimi gibi görünenler Türkiye ‘nin yüz ölçümü büyüklüğünde arkadaşlar. Sıcaklığı ise 6.000 dereceye kadar ulaşıyor. Sıcaklığın yüksek olduğu kısımlar daha sarı, sıcaklığın düşük olduğu yerlerde ise gölgeli bir renk oluşturduğunu görebilirsiniz.

Güneşin yüzeyinde bu gördüklerimiz ( yoğunluk farkından oluşan ) konveksiyon hücreleri. Çok yüksek sıcaklıktaki plazma, kabarıyor ve soğuyarak yüzeye geriliyor. Bu hareket nedeniyle manyatik dalgalar oluşuyor.

Güneşin En Net Görüntüsü Ne İşe Yarayacak

Güneşte ölçek olarak çok küçük manyetik alanlar oluşuyor. Bu manyatik alanlara 149 milyon km uzaklıktan bakıyoruz. Bu alanların tam ölçülmesi ve atmasfordeki yansılamarının ölçülmesinde işe yarayacak.

Güneşte ki Manyetik Alanların Ölçülmesi Neden Önemli?

Güneşimiz inanılmaz derecede enerji üretiyor ve bunu manyetik alanlarda depoluyor. Bu enerji bazen istikrarsızlaşarak, Güneş patlamalarına neden oluyor. Bu da Dünya ‘yı direkt olarak etkilemektedir. Elektrik kesintileri, iletişimin kesilmesi… Güneş fırtınaları nedeniyle uydular devre dışı kalabiliyor. Bu nedenle güneş manyetik alanlarının arkadasında ki fiziğin çözülmesi lazım.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.